Druholigový fotbalový klub FK Pardubice dostane od města mimořádnou dotaci ve výši 1,2 milionu korun. Částka by měla být jakousi kompenzací za to, že klub musel v létě investovat více než dva miliony korun do rekonstrukce stadionu Pod Vinicí.

„Myslím, že jsme všichni podporovali snahu získat do města zpět druhou ligu. Teď můžeme pomoci klubu, kterému se to skutečně povedlo. Měli velké výdaje s úpravou areálu, proto bychom jim podle mě měli dát finance nad rámec toho, co běžně dostávají. Bylo by to takové poděkování fotbalistům za vybojování druhé ligy," přesvědčoval pardubické zastupitele předkladatel návrhu František Brendl.

Nejednotnost

Názor zastupitelstva ale ani zdaleka nebyl jednotný, podpora jednoho sportu na úkor ostatních se mnohým politikům zdála nesystematická.

„Je to nebezpečný precedens. To by pak mohli basketbalisté chtít třeba tři miliony korun, protože jsou úspěšnější než fotbalisté," nechal se slyšet zastupitel za ČSSD Jakub Rychtecký, který se pozastavil nad vysvětlením mimořádné dotace. „Důvodová zpráva mi přijde dost jalová, jako kdyby ji psal žák první třídy," poznamenal Jakub Rychtecký.

Peníze do přestavby

Snaha o pomoc fotbalovému klubu se nesetkala s kladnou odezvou ani u finančního výboru. Mnoho zastupitelů na druhou stranu ocenilo investici, kterou klub vložil do areálu Pod Vinicí.

„Nemyslím, že by bylo smyslem této diskuse přetahovaná mezi fotbalem a basketbalem. Základem je, že fotbalový klub vložil hodně peněz do přestavby stadionu," pravil pardubický zastupitel a architekt Milan Košař.

„Já nejsem žádným velkým příznivcem pardubické kopané, ale funkcionáři prokázali životaschopnost projektu. V létě museli zareagovat velmi rychle, když se naskytla možnost postoupit do druhé ligy. Peníze byly využity ve prospěch sportoviště, takže dotaci pro FK Pardubice určitě podpořím," konstatoval zastupitel za KSČM Pavel Studnička.

Pardubičtí fotbalisté mohli získat dokonce o dalších 800 tisíc korun víc. Podle návrhu zastupitele za sdružení Pardubáci Ondřeje Hlaváče měla být dotace zvýšena na dva miliony korun.

O této variantě se nakonec ani nehlasovalo, jelikož zastupitelé odsouhlasili částku 1,2 milionu korun.