VYBRAT REGION
Zavřít mapu

FOTO: V Bonté si čtenáři Deníku pochutnávali na čtyřech vydatných porcích skvělé

Pardubice - Třetí návštěvy vyhlášeného restaurantu se účastníci projektu Vaříme s Deníkem nemohli dočkat. Jejich očekávání bylo na místě.

10.2.2011
SDÍLEJ:

V pardubickém restaurantu Bonté si účastníci projektu Vaříme s Deníkem pochutnávali na jihoamerických a severoamerických steacích.Foto: DENÍK/Luboš Jeníček

Účastníci projektu Vaříme s Deníkem již ochutnali ve vyhlášeném restaurantu Bonté nejdříve čerstvé ryby, poté japonskou specialitu sushi a nyní i americké steaky.

Tentokrát se ale naši vybraní čtenáři nesešli v plném počtu, jelikož jednu účastnici tohoto projektu „skolila“ nemoc. Své kulinářské umění tedy šéfkuchař Lukáš Kollman předváděl před našimi čtyřmi soutěžícími ve složení Olga Příhodová, Antonín Voříšek, Martina Múčková a Zora Ginzlová.

Všichni zúčastnění se již velmi těšili na dlouze avizované steaky z jižní a severní Ameriky. „Steaky nebudeme nijak dochucovat, ani do ničeho nakládat, protože by potom nevynikla chuť samotného masa. Pouze je opepříme a při podávání posolíme,“ vysvětlil šéfkuchař Lukáš Kollman, který si připravil pro naše čtenáře čtyřchodové menu.

Příště překvapení

A co čeká naše vybrané čtenáře Deníku příště? „Pro naše hosty tentokrát šéfkuchař Lukáš Kollman připraví překvapení v podobě specialit restaurantu Bonté,“ řekl spolumajitel restaurantu Pavel Beneš. „Určitě ale bude zvěřina a sladká tečka v podobě dezertu na závěr tohoto projektu,“ prozradil šéfkuchař Lukáš Kollman.

Šéfkuchař: „Já čas nesleduji, kouknu a vidím“

Pro naše soutěžící uvařil šéfkuchař dokonce čtyřchodové menu, ke kterému se podávala vybraná červená vína. Účastníci soutěže „Vaříme s Deníkem“ znovu ochutnali v restaurantu Bonté vyšší gastronomii francouzského typu, která spočívá ve velmi pracné a nákladné přípravě pokrmů. Ta, ale poté nabídne hostovi jedinečný kulinářský zážitek.

Naši soutěžící měli opět možnost vidět šéfkuchaře Lukáše Kollmana přímo v akci při přípravě degustačních porcí. Uvolněná atmosféra již třetího setkání se projevovala i ve vybírání si porcí, které šéfkuchař nabízel. Příjemné hovory o jídle zpestřovaly celý vydařený večer.

Medium steak

Všechny soutěžící také zajímalo, jak se správně pozná, že je maso správně propečené. Existuje totiž několik typů propečení steaků, což závisí na preferenci hosta. „Většina lidí si steak objednává středně propečený, někdo ho má ovšem rád i krvavý, ale jsou i tací, kteří chtějí něco mezi tím,“ uvedl šéfkuchař Lukáš Kollman. Na dotaz, jak se pozná medium steak, tedy středně propečený, šéfkuchař restaurantu Bonté Lukáš Kollman s úsměvem dodal: „Já čas nesleduji, kouknu a vidím“.

Všechny účastníky také překvapila příprava samotného masa. Šéfkuchař nejdříve steaky nechal ogrilovat z jedné a následně i z druhé strany, aby se maso zatáhlo. Poté maso na chvíli sundal z grilu a nechal odpočinout, aby se teplo rozlilo po celém steaku. Následně maso opět vrátil na gril a dodělal na středně propečený steak, který hosté upřednostnili.

Čtyřchodové menu

Jak již je v Bonté tradicí, vybraní čtenáři dostali opět na přivítanou aperitiv, tentokrát sedmileté portské tawny, ke kterému se podávala čerstvá bagetka s bylinkovým máslem.

Jako první chod připravil před zraky soutěžících šéfkuchař Lukáš Kollman RUMP–steak (hovězí zadní) z jižní Ameriky. Ke šťavnatému kousku masa podával Lukáš Kollman speciální zeleninovou omáčku a francouzské opečené brambory Ratte. K tomuto pokrmu doporučila provozní restaurantu Bonté Ivana Němečková španělské červené víno Rioja Crianza z roku 2006, které zrálo 12 měsíců v dubových sudech. Toto lehčí víno, rubínově temné barvy si oblíbila především Olga Příhodová.

Druhý chod byl opět z jihoamerického býka. RIB–EYE steak (vysoký roštěnec) byl tentokrát více prorostlý tukem, což ale nebylo na škodu, jelikož právě tuk dodával masu nezaměnitelnou chuť. Šéfkuchař Bonté ogriloval k roštěnci rajčátka a papriku. K steaku bylo vybráno červené víno z Rumunska, Prahova Valley, Feteasca neagra, special reserve z roku 2007.



Jako další degustační sousto zvolil šéfkuchař Lukáš Kollman maso ze severní Ameriky – KNUCKLE (kýta ořech), ze kterého ukrojil pořádně velký steak. „Toto maso voní po játrech,“ sdělil svůj subjektivní názor našim čtenářům Lukáš Kollman. A většina z nich mu dala za pravdu. Účastnice projektu Zora Ginzlová se šéfkuchaře Kollmana zeptala, zda–li by se k tomuto masu nehodila ogrilovaná cibule. Šéfkuchař Lukáš Kollman pohotově zareagoval a za chviličku donesl speciálně připravenou orestovanou cibulku na víně a medu. Lukáš Kollman si tak vysloužil pochvalu zúčastněných, protože kombinace nasládlé cibule s kýtou byla vynikající kombinace. Šéfkuchař samozřejmě ale nezapomněl k tomuto steaku podávat i zeleninu, tentokrát grilovaný lilek, cuketu a zelený chřest. Provozní restaurantu Ivana Němečková pro tuto příležitost zvolila opět rumunské víno Prahova Valley.

Závěrečný čtvrtý chod – FLANK–steak (hovězí pupek) s restovanými fazolkami na slanině – završil povedený degustační večer. Opět se jednalo o maso z býka ze severní Ameriky. K pokrmu se podávalo vynikající červené víno z Jihoafrické republiky Kanonkop Kadette z roku 2008, které je vyrobeno z odrůd Cabernet Savignon, Cabernet Frank, Merlot a Pinotage. Toto těžší víno vonící po zralých jahodách a černém rybízu se skvěle hodilo k propečenému FLANK–steaku, který byl podle některých vrcholem večera.

Tentokrát bylo ovšem velmi složité vyhodnotit, který steak i víno naše soutěžící nejvíce oslovil. Všichni byli z přípravy i následné konzumace masa nadšeni, ovšem nedokázali se shodnout, které bylo to nej. A to je zřejmě největší poklona pro šéfkuchaře restaurantu Bonté Lukáše Kollmana, protože se nenašel pokrm, který by našim účastníkům projektu Vaříme s Deníkem nechutnal.


Autor: Pavla Štorková

10.2.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Jan Mazuch z ODS.

Starostu Poličky dostaly do sněmovny preferenční hlasy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš po jasném vítězství ve volbách.

Hnutí ANO vyhrálo s přehledem i v Pardubickém kraji

AKTUALIZUJEME

ON-LINE: V Pardubickém kraji má ANO čtyři mandáty

Pardubický kraj - Sečteno je 100 procent volebních okrsků v kraji. Volby do sněmovny vyhrálo hnutí Ano. Stejně jako v celorepublikovém součtu. V Pardubickém kraji má 29,64 procent hlasů. Druhá je ODS a třetí Piráti.

Volební místnosti se zavřely. Začíná sčítání hlasů

Pardubický kraj - Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR skončily. Ve 14 hodin se uzavřely volební místnosti a nyní se budou sčítat odevzdané hlasy. Výsledky mají být známé ještě dnes večer. 

Pardubice v Třinci prohrály po gólu v nastavení

Pardubice – V posledních vteřinách přišli o bod. Fotbalisté Pardubic po více než měsíci prohráli, když v souboji čtvrtého týmu se třetím podlehli těsně domácímu Třinci. Východočeši své šance v utkání 12. kola FNL neproměnili, na konci utkání pak inkasovali po standardní situaci.

Kvůli tričku s mešitou bylo v Pardubicích u voleb opět rušno

Pardubický kraj – Volby v Pardubickém kraji byly poklidné. Až na xenofobní aktivisty je nikdo nenarušoval.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení