„Přišli jsme ráno na naše oddělení a na recepci byl na zemi lidský exkrement. Mají to na svědomí Bulhaři,“ řekl Deníku jeden ze zaměstnanců. Další potvrdil i to, že Bulhaři kálí do pisoárů. Svá jména však nechtěli zveřejnit, redakce je má ale k dispozici.

V minulých dnech měla část českých zaměstnanců se svým vedením sezení. „Sepsali jsme další petici. Tentokrát se v ní kromě stížností na Bulhary objevil i nesouhlas s neustálou dvanáctihodinovou směnností. Musím uznat, že se možná něco k lepšímu skutečně děje. Na tento mítink přišlo nejvyšší vedení, vyslechlo nás a dvanáctihodinové šichty zrušilo. Od tohoto týdne máme už jen osmičky,“ řekl nám zaměstnanec jedné z divizí.

„Vedení nám navíc řeklo, že se všemi sedmi body, které v petici byly, bude zabývat a všechny je prý bude akceptovat,“ dodal s nadějí v hlase zaměstnanec.

Pokrok vidí tito zaměstnanci už v tom, že dříve se s nimi vedení prý vůbec nebavilo. „Vůbec nediskutovali. Prostě nám v pátek řekli, že celý příští týden jsou dvanáctky a hotovo. Potom ještě dodali, že komu se to nelíbí, tak může jít, že prý přijdou Bulhaři,“ potvrdil zaměstnanec.

Blýskání na lepší časy?

Po páteční schůzce mezi nejvyšším vedením počítačové firmy Foxconn a částí jejich pracovníků se prý zaměstnaným lidem začalo blýskat na lepší časy. „Překvapilo nás už to, že se s námi vůbec sešli. Navíc slíbili, že nám vyhoví ve všech bodech naší petice. Asi si sami moc dobře uvědomují, že s těmi Bulhary to tady nevytrhnou. Dřív nám totiž vedení vyhrožovalo, že za nás klidně dosadí Bulhary. Jejich inteligence, hygiena, zvyky a otřesná pracovní morálka však už asi vedení přesvědčilo o opaku,“ řekl nám jeden ze zaměstnanců.

Vojenská výroba?

Informace o hygieně, pracovních podmínkách či negramotnosti některých zahraničních pracovníků se nikdy neměla dostat na veřejnost. Zaměstnanci dokonce musejí podepisovat jakýsi slib mlčenlivosti, nápadně připomínající podmínky při utajení vojenské výroby. „Zaměstnanec se zavazuje, že bude dodržovat pracovní kázeň a zachovávat mlčenlivost o všech skutečnostech, které se dozvěděl v souvislosti s výkonem své práce a které mají zůstat v zájmu zaměstnavatele utajeny. Touto povinností mlčenlivosti je zaměstnanec vázán nejen po dobu trvání pracovního poměru, ale i po jeho skončení,“ píše se v listině, kterou musí zaměstnanci Foxconnu podepsat.

Mnozí zaměstnanci jsou však natolik rozhořčeni z podmínek, že i přes svůj podpis o stavu věci informují.