„Nominaci jsem získala od Svazu měst a obcí České republiky. Na summitu jsem byla úplně poprvé. V několika příštích měsících mě čeká práce ve Výboru a ve dvou komisích,“ konstatovala pardubická primátorka.

Spolupráce hlavně na místní úrovni

„Potěšilo mě, když jsem od všech řečníků na 5. Evropském summitu regionů a měst slyšela, že regiony budou mít v Evropské unii mnohem větší význam než dosud. Vždyť i předseda Evropské komise José Manuel Barosso ve svém projevu zdůraznil, že budoucnost Evropské unie je ve spolupráci měst a regionů a nikoliv v horečném vyjednávání na vládních úrovních,“ podotkla Štěpánka Fraňková.

Pardubice oslovily partnerská města

„Domnívám se, že právě spolupráce mezi regiony a městy Evropské unie je cestou, jak dostat Evropu z krize,“ poznamenala primátorka Pardubic, která si pochvalovala mezinárodní spolupráci na projektu CreArt.
„Nyní jsme oslovili partnerská města. Chceme se u nich inspirovat při tvorbě strategického plánu,“ prohlásila Štěpánka Fraňková, na kterou dějiště summitu – Kodaň – udělalo skvělý dojem.
„Už na první pohled je vidět, že se Kodaň chce stát zeleným, ekologickým městem. Působilo na mě dojmem klidu, pohody, žádného velkého spěchu, jako město úsměvů a čistoty,“ uzavřela.

„21. století má být stoletím měst a regionů,“ řekl Línek

Pardubice – Dlouholetým členem Výboru regionů je náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek (na snímku), který nechyběl ani na 5. Evropském summitu regionů a měst v Kodani.

Kam má jít podpora

„21. století má být stoletím měst a regionů. Jsem rád, že na summitu všichni významní představitelé Evropské unie zopakovali, že právě investice do regionů může Evropě přinést výsledky,“ konstatoval  náměstek hejtmana Pardubického kraje. „Bylo pro mě inspirující poslouchat, jak Evropská unie začíná přemýšlet o tom, které projekty bude v následujících letech podporovat. Jsem rád, že nyní se klade největší důraz na inovace a konkurenceschopnost,“ uvedl Roman Línek.

„Protože jsme proexportní kraj, je důležité, abychom podporovali inovativní projekty. Některé mezinárodní firmy už přemýšlí, že by nasměrovaly svá vývojová centra do Pardubického kraje. Do této oblasti má podle mého názoru smysl investovat také v případě malých a středních podniků. Stejně tak chceme výrazně podporovat technické vzdělání. Myslím si, že máme účinné nástroje k tomu, abychom se znovu pokusili vzkřísit naše nesmírné bohatství, které jsme vždy historicky měli – chytré hlavy v technických oborech,“ dodal náměstek hejtmana Pardubického kraje, jehož osobně těší, že důležitou roli mají mít rovněž vědecké projekty. „V této oblasti jsme na vynikající úrovni. Pardubická univerzita je jednou z nejúspěšnějších institucí v čerpání evropských dotací vůbec. Jako předseda její správní rady mě to těší dvojnásob,“ pravil.

Proevropští Dánové

„V Kodani jsem poznal, že přestože jsou Dánové skutečnými patrioty a mají mnoho důvodů být hrdí na svou zemi, jsou zároveň tvrdě proevropští a také se jim to vyplácí. A to ani nemusí platit eurem,“ pousmál se Roman Línek. 

Hlasy z regionů musí být v Bruselu slyšet

Pardubice/Kodaň  – „Evropská města a regiony mají pro uskutečňování našich cílů důležitou roli. Je jasné, že budou muset reagovat na mnoho výzev. Nelze jen vyjednávat v Bruselu za zavřenými dveřmi. Je třeba zjednodušit financování projektů, které se týkají regionů a vytvářet partnerství mezi nimi,“ prohlásil na 5. Evropském summitu regionů a měst v dánské Kodani předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

„Nelze postavit ekonomický růst Evropy na jejím zadlužování,“ upozornil předseda Evropské komise.
„Aby Evropa vzešla ze současné ekonomické krize silnější, je třeba využít potenciál měst a regionů. Ty jsou zdrojem nových výzev a příležitostí a kolébkou inovace,“ pravil José Manuel Barosso.
„Kvalita života v evropských městech je mnohem vyšší než třeba v Číně. Rozhodně máme být v Evropě na co hrdí,“ poznamenal předseda Evropské komise.

„Proto by nejméně pět procent každé alokace z evropských rozvojových fondů mělo jít v budoucnu přímo do měst a regionů,“ vyjádřil se v Kodani José Manuel Barosso.
„Evropa má šanci uspět v silné konkurenci pouze společně. Jedině tehdy bude její hlas dostatečně silný. A to je potřeba si uvědomovat i na lokální úrovni. Hlasy z regionů pak budou muset být v Bruselu slyšet, protože starostové nejlépe vědí, co jejich občany trápí,“ nechal se slyšet předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.  

„Města a regiony znají skutečné dopady současné hospodářské krize. To od nás vyžaduje, abychom se pokusili najít společná řešení,“ uvedla dánská premiérka Helle Thorningová-Schmidtová.