Zároveň budete mít šanci vidět místa, kam běžně veřejnost nemá přístup – a ještě k tomu večer!

Východočeská galerie i muzeum si tento dárek přichystali pro své příznivce kpátečnímu Mezinárodnímu dni muzeí a galerií. „Expozice budou zpřístupněny zcela zdarma,“ shodují se obě instituce.

„Ten, kdo přijde, budou mít možnost u nás dokonce i přenocovat,“ konstatovala Lucie Farářová z Východočeské galerie. „Bude se spát v Domě U Jonáše v dětském ateliéru na koberci. Každý by si s sebou měl vzít spacák, zubní kartáček, růžové brýle, které se budou hodit při snídani, a možná i opalovací krém,“ sdělila Lucie Farářová a dodala, že galerie počítá s maximálně dvaceti „nočními dobrodruhy“.

„Věříme, že přijdou lidé různých věkových kategorií. Maminky s dětmi by mohly spát zvlášť, protože k dispozici budou dva sály s koberci,“ vysvětlila pracovnice galerie.

„Večerka bude pro všechny závazná. Je stanovena na dvaadvacátou hodinu. Budíček druhý den bude v osm hodin,“ prohlásila Lucie Farářová.

Akce začne v pátek 18. května v 15 hodin, kdy si budou moci zájemci prohlédnout depozitáře galerie na zámku. V Domě U Jonáše začne ve stejný čas prohlídka výstavou pro děti i jejich rodiče Art at Dark, při níž se účastníci budou muset potmě řídit hmatem. Odpoledne galerie promítne dokument o fotografovi Josefu Sudkovi. Od 20 hodin zahrají pracovnice galerie stínové divadlo ve sklípku Domu U Jonáše.

Východočeské muzeum zahájí bezplatnou prohlídku expozic a výstavních prostor ve 20 hodin. Otevřeno bude až do půlnoci. Bonusem navíc bude už od 19 hodin beseda Toulky historií Pardubic s ředitelem muzea Františkem Šebkem, která se uskuteční v přednáškovém sále na nádvoří zámku.