Ve východních Čechách jsou dnes jen tři radnice, které provoz výherních automatů regulují. Vedle Jičína je to ještě Jaroměř a malá vesnice Sobětuchy u Chrudimě. Dobruška podobnou vyhlášku na protest vůči ministerstvu financí v prosinci zrušila.

Truc ministerstvu

„Nelíbí se nám, že zatímco my jsme se léta dobrovolně vzdávali příjmů z poplatků z výherních automatů, ministerstvo posléze na těch samých místech povoluje videoterminály. Ty jsou přitom hazardem ještě horším. Tak proč bychom měli podporovat stát a sami se o ty samé příjmy ochuzovat?“ zlobí se starosta Dobrušky Petr Tojnar. Zakázány zde byly automaty na hlavním náměstí a v okolí škol.

Podobné omezení platí v Jičíně. Důvěrně známé „bedny“ tady nenajdete v městské památkové rezervaci a ve stometrovém okruhu od veřejných budov, jako jsou nemocnice, školy a úřady.

Nejde o prohibici

A Sobětuchy u Chrudimě hazard zakázaly úplně. Zastupitelstvo o tom hlasovalo dokonce dvakrát. V něm ale mají převahu ženy, které jsou největšími odpůrci automatů.

„My nechceme hazard zakázat jako takový, takové pokusy jsou známé třeba s alkoholem a nikam to nevedlo. Požadujeme jen právo ho regulovat obecní vyhláškou, protože nejlépe známe místní podmínky. Ať si hazard žije na periférii, ale nehyzdí centrum města,“ uvedl jičínský místostarosta Ladislav Brykner.

Ten se stal zároveň předsedou nově vzniklé ligy pěti českých měst, která si říká Sdružení měst a obcí proti hazardu. Společně s Jičínem v něm jsou Aš, Cheb, Bohumín a Velké Meziříčí. Jejich starostové nevěří, že problém šíření hazardních her vyřeší ministerstvo financí v chystané novele loterijního zákona. A proto se rozhodli připravit vlastní novelu. Pokud neuspějí, obrátí se na Ústavní soud a Evropský soud pro lidská práva.

Zatímco ve východních Čechách jsou dnes pouze tři radnice, které omezují provoz výherních automatů, celorepublikově jich je 46.

Nechceme tady gamblery a kriminálníky, kteří jenom dávají špatný příklad našim dětem. Hráči si mohou zajet do města, které mají pět minut na kole a automaty tam jsou na každém rohu, vzkazuje starostka Sobětuch na předměstí Chrudimě Hana Petrusová.

A těch 30 tisíc ročně na poplatcích z automatů, o které vesnice se čtyřmilionovým rozpočtem zákazem přišla, za klid ve vesnici podle ní stojí.

„Zdejší hostinský automaty ani nechtěl. Do vesnice se začala stahovat podivná individua a akorát se mu ve výčepu štamgasti hádali. Pár korun výdělku navíc mu starosti nevynahradilo,“ říká starostka. Druhý hostinský proti zákazu protestoval, ale zastupitelstvo s třetinovým zastoupením žen potvrdilo zákaz i napodruhé.

„Mně podobné plošné zákazy připadají jako bolševické manýry. Regulaci se nebráním, ale jen v odůvodněných případech, třeba u škol a nemocnic,“ oponuje starosta Chrudimě Jan Čechlovský.

Podobně argumentuje i řada dalších starostů. Plošné zákazy heren jsou navíc podle nich zásahem do svobody soukromého podnikání.

„Nechceme podnikatelům házet klacky pod nohy, ale pořádek si zjednat musíme,“ kontruje František Vrabec, místostarosta Jaroměře. Ta zakázala automaty u zvláštní školy a na historické pěší zóně v centru města.