Již v letošním roce by se mohla na pardubickém dostihovém závodišti začít stavět krytá jezdecká hala. Ovšem za předpokladu, že město uspěje se svou žádostí o dotaci z peněz Evropské unie.

Na dostihovém závodišti v Pardubicích panuje zdánlivý klid. Současně ale netrpělivé očekávání na to, jak dopadne žádost radnice adresovaná na ministerstvo pro místní rozvoj, které bude rozdělovat evropské prostředky na řadu projektů z celé země. „Žádost bude podávat město jako vlastník areálu. Pro nás je velice důležité, že se zastupitelé k hale postavili kladně a že město je ochotno o grant požádat,“ říká ředitel závodiště Jiří Kunát, který předpokládá, že výsledek by se mohli dozvědět již v průběhu příštího měsíce. „Když žádá město, je větší šance. A hlavně se jedná o to, že by Evropská unie byla ochotna halu zafinancovat až do 85 procent nákladů celé stavby.“

Kasu hala nezatíží

Podle Jiřího Kunáta z Dostihové spolku Pardubice, který areál závodiště spravuje, jsou náklady na krytou jezdeckou halu předběžně odhadnuty na třicet milionů korun. V případě, že by Pardubice grant nakonec získaly, i tak by městskou kasu výstavba haly neměla nijak zatížit. „Máme jednoho soukromého investora, který by byl ochoten tuto věc dofinancovat. Město by to nestálo ani korunu. Je to člověk, který se pohybuje 'v koních', to znamená, že by halu využíval pro své tréninkové potřeby, a tím by se mu to splácelo,“ uvedl Jiří Kunát.

Jezdecká hala by nebyla jen pro koně

Pokud by se podařilo získat peníze na krytou jezdeckou halu, mohly by se i po dobu pěti měsíců – od podzimu do jara – dít na dostihovém závodišti další sportovní a společenské akce.

„Máme představu, že by měla mít parametry, aby se zde nechaly pořádat i významnější sportovní soutěže, aby mohla sloužit veřejným tréninkům, jako pracovní hala, aby byla vhodná i pro pořádání různých výstav a koncertů,“ říká ředitel závodiště Jiří Kunát.

„Tak velký areál, kterým bezesporu pardubické závodiště je, by si zasloužil, aby žil celoročně.“ Krytá hala by čítala i restaurační zařízení s ubytováním, v první fázi alespoň pro dvě desítky lidí.