Už v neděli vjede do krajského města americká armáda. Přesun amerických vojsk z Pobaltí do Německa vzbuzuje zájem příznivců i odpůrců. V Pardubicích bude Američané navíc i nocovat.

Vojáci přespí v areálu pardubického letiště, kde má sídlo 14. pluk logistické podpory a druhý den budou pokračovat na své cestě, jejíž cílem je americká armádní základna u německého města Vilseck. Ten leží asi 65 kilometrů od českých hranic.

„Osobně jsem se o průjezd vojsk zajímal a byl jsem ubezpečen, že Ministerstvo obrany ve spolupráci s představiteli americké armády zajistí maximální bezpečnost během celého přesunu, který bude realizován za doprovodu Vojenské policie v koordinaci s Policií České republiky," uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Žádné nebezpečí

Hejtmanství obyvatele Pardubického kraje ubezpečuje, že konvoj pro ně nepředstavuje žádné nebezpečí.

„Věřím, že pro Pardubický kraj žádné riziko nehrozí. Zatím nemáme žádné informace o chystaných demonstracích, a proto věřím, že všechno bude v poklidu," dodal Martin Netolický.

Zásadní nesouhlas s americkým vojenským konvojem na území kraje ovšem vyjadřují komunisté. Na jejich webu by dokonce mělo být možné sledovat informace o trase, kterou vojáci ve východních Čechách pojedou, a také o protestních akcích.

„Považujeme za cynické a nemravné, že v roce sedmdesátého výročí osvobození naší země a konce druhé světové války necháváme naším výsostným územím pochodovat cizí vojska. To vše v době zostřené geopolitické situace, kdy je zapotřebí jednat o klidu zbraní. Umožnění průjezdu vojenského konvoje napětí mezi obyvateli kraje a celé ČR ještě více eskaluje. V souvislosti s touto skutečností nemůže obstát argument ministra obrany, že se jedná o plnění aliančních dohod, neboť vojenský materiál se obvykle přepravuje po železnici, aby neničil silnice, neblokoval dopravu a neprovokoval občany," sdělil mluvčí klubu zastupitelů KSČM Pardubického kraje Jaroslav Fišer.

Komunisté navíc vyzývají i k aktivní účasti na protestní akcích, jelikož neúčast by mohla být interpretována jako vyjádření tichého souhlasu. „Vyzýváme všechny odpovědné, mírumilovné občany Pardubického kraje, aby svým přístupem i účastí na podpisových akcích či manifestacích odsoudili přítomnost cizí armády na území České republiky," dodal Jaroslav Fišer.

Detaily cesty

Pořádání demonstrací je složitější z toho důvodu, že zatím nejsou známé detaily cesty. „Nyní s nimi plánujeme vhodné trasy přesunu a časy, kdy mají překročit hranice. Je třeba si uvědomit, že pojedou přes 1000 kilometrů až od finských hranic, takže naplánovat přesun tak, aby to vše vyšlo na minutu přesně, je docela komplikované," uvedl generál české armády František Maleninský.

Závazky vůči NATO

Zatímco odpůrci konvoje berou průjezd cizí armády Českou republikou jako provokaci a zbytečné vyhrocení už tak napjaté mezinárodní situace, Američané to vidí jinak.

„Jde o to jasně demonstrovat připravenost a odhodlanost Spojených států amerických dodržet své závazky v Severoatlantickém paktu (NATO) vůči evropským spojencům," prohlásil plukovník americké armády Craig Childs.

Fakta o přesunu amerických vojsk
Vojáci se vrací z cvičení, které bylo součástí operace Atlantické odhodlání, jež se uskutečnila v Estonsku. Konvoj projede baltskými státy, Polskem, Českou republikou a svou cestu zakončí v Německu. Na území České republiky vstoupí vojáci ve třech samostatných kolonách od polských hranic směrem k Praze.
V úterý 31. března se kolony setkají v Praze-Ruzyni. Následující den se celý konvoj přesune do Plzně, kde by se měl uskutečnit pietní akt za americké vojáky padlé při osvobozování Československa na konci druhé světové války.
Celkem se přes Českou republikou na spanilou jízdu vydá 516 vojáků se 116 kusy techniky. Detaily cesty ale zatím nejsou známy.
Američtí vojáci zakotví na noc z 29. na 30. března v Pardubicích na letišti. Konkrétně 3. eskadra druhé jízdní kavalerie složené hlavně z obrněných transportérů Stryker.
„Připravujeme pro ně ubytování
v kasárnách, správa letiště zabezpečí parkování techniky. Na případnou technickou pomoc, jako je třeba odtah porouchaných vozidel, je náš útvar nachystán i v běžném výkonu služby. Servisní doprovodná skupina navíc pojede přímo s nimi," řekla mluvčí 14. pluku logistické podpory v Pardubicích Lucie Masaříková.