„Neměl by rezignovat,“ říká jeho stranický kolega Ivo Toman, který je náměstkem hejtmana zodpovědným za dopravu a správu majetku kraje.

Jako hlavní Rabasův zástupce je lidovec Roman Línek.

„Nikdo tehdy nevěděl, jak se jeho zdravotní stav bude vyvíjet. On sám tehdy požádal vicehejtmana Línka, aby jeho funkci dočasně převzal a jeho rozhodnutí ve funkci zůstat všichni respektujeme,“ říká Toman. Jediným „handicapem“ je prý to, že chybí při jednáních s institucemi mimo kraj. „Má kontakty na velkou spoustu důležitých lidí a ty nám někdy chybějí,“ doplnil Toman.

Kupodivu i opozice jeho odstoupení nepožaduje. „Dle mého úsudku to na práci úřadu nijak znát není. Rozhodnutí zůstává na samotném hejtmanovi, jestli setrvá ve své funkci až do konce volebního období,“ říká bývalý pardubický zastupitel, dnes poslanec Poslanecké sněmovny parlamentu za KSČM Václav Snopek.

„Je to dlouhá doba,“ myslí si naopak Zdeněk Nevole z Lázní Bohdaneč. „V každé jiné organizaci by se už dávno hledala náhrada. Zvlášť když se jedná o tak důležitou veřejnou funkci,“ dodává.

Hejtman není na rozdíl například od poslanců ve své nemoci proti obyčejným zaměstnancům zvýhodněn. Nepobírá tak zvýšenou nemocenskou či náhrady v době nemoci jako zákonodárci.

Zákon jej ale současně neumožňuje odvolat. Ze své funkce by musel odstoupit sám. Další možností jsou až předčasné volby. Kdyby k nim ale došlo, byl by podle Tomana problém především v koaliční smlouvě.

„Nejsem si jistý, co by nastalo. Určitě by se muselo změnit a novelizovat znění koaliční smlouvy,“ říká Toman. „Poměr členů rady Pardubického kraje je mezi ODS a Koalicí pro Pardubický kraj 5:4, a ten by zůstal zachován. Vítězství ODS bylo ve volbách natolik výrazné, že by si jako nejsilnější strana měla jasně ponechat post hejtmana,“ dodal.