Nákaza se na Pardubicku objevila i v minulých letech, například v Buňkově a v jednom malém rybníku ve Volči.

“Virus se do Sopřečského rybníka dostal pravděpodobně s přítokovou vodou z Opatovického kanálu, což se mohlo stát loni a předloni v případě Buňkova, anebo skrze přenos vodním ptactvem z jiné lokality,“ odhadl zdroj nákazy Adolf Vondrka, jednatel Rybničního hospodářství v Lázních Bohdaneč. Rybniční hospodářství testuje rovněž vlastní nasazené ryby, zatím jsou všechny testy negativní.

Herpes virus oficiálně nemá přenašeče. „Je to relativně nová nákaza a příliš se nezná úloha všech možných přenašečů. Nevíme tedy, jaká je úloha obojživelníků a plevelných druhů ryb, což by také mohl být zdroj nákazy,“ řekl Radek Axmann z Krajské veterinární správy.

DOŽIVOTNÍ PŘENAŠEČI

Kaprovité ryby infikované virem jsou i po vyléčení doživotní přenašeči, k zabránění šíření je nutné celou obsádku veterinárně utratit. Rybník se bude muset nejdříve vypustit, což by podle Axmanna mělo trvat dva měsíce. K výlovu dojde v první polovině září, až se trochu ochladí.

„Není úplně jisté, jak se podaří dostat ryby do loviště, aby mohly být odlovené s ohledem na to, že je velké teplo,“ dodal Axmann.

Virus se dostal také do malého rybníku Mladinov, který je přímo vedle Sopřečského a je jím přímo napájen. V květnu se nákaza objevila v zájmovém chovu koi kaprů v zahradním jezírku, které je v uzavřeném cirkulačním systému a neleží na žádné vodoteči.

„Na Sopřečský rybník to žádný vliv nemá. Zdroj nákazy tam byl na rozdíl od tohoto případů ošetřený, šlo o nákup latentně infikovaných ryb,“ sdělil Axmann.