Hlavní městská architektka Petra Nacu končí ve své funkci.

„Petra Nacu požádala o skončení pracovního poměru dohodou k 31. květnu,“ řekl Deníku tajemník pardubické radnice Michal Zitko.
„O uvolnění z pracovního poměru jsem požádala z osobních a zdravotních důvodů,“ prohlásila Petra Nacu, která odmítla spekulaci, že by její odchod urychlil nedávný vnitřní audit magistrátu.
„Na Odboru hlavního architekta bylo zjištěno překročení vnitřních směrnic města,“ informovala už před časem pardubická primátorka Štěpánka Fraňková ze Sdružení pro Pardubice.

Audit na zadávání veřejných zakázek

Audit se zaměřil na zadávání veřejných zakázek. „Byly zjištěny případy, které jeví znaky rozdělení zakázky. Někde to vypadalo, že byla zakázka účelově zadána některým firmám,“ komentoval tehdy výsledky auditu tajemník magistrátu Michal Zitko.

„Tato záležitost byla řešena s odpovědnými pracovníky podle pracovního práva,“ pravil tenkrát Michal Zitko.

Architektka Nacu pochybení odmítá

„Výsledky auditu neberu jako své pochybení,“ zdůraznila pardubická architektka Petra Nacu. „Některé případy možná jeví znaky rozdělení zakázky, ale není tomu tak. Odmítám i to, že bych zakázky účelově zadávala některým firmám. Podle mého přesvědčení jsem postupovala podle platné směrnice. Jde pouze o způsob výkladu,“ bránila se Petra Nacu.

Ta byla v minulosti kritizována i proto, že zároveň zastávala funkci hlavní městské architektky a zastupitelky druhého městského obvodu. I proto v prosinci loňského roku Petra Nacu na post zastupitelky „malé radnice“ nakonec rezignovala.

O jejím konci na postu hlavní městské architektky se v minulosti spekulovalo hned po posledních komunálních volbách v říjnu 2010, kdy Občanská demokratická strana, za kterou Petra Nacu kandidovala,  skončila po dlouhých letech vládnutí na pardubické radnici v opozici.

Radnice už vypsala výběrové řízení

Na pozici nového šéfa odboru hlavního architekta už pardubický magistrát vypsal výběrové řízení. Případní zájemci o tento post mají dost času se přihlásit. Uzávěrka přihlášek je až na konci května.
„Jde o strategické místo. Proto uděláme všechno pro to, abychom oslovili co nejširší architektonickou veřejnost a vybrali co nejkvalitnějšího kandidáta,“ uzavřel tajemník pardubického magistrátu.