„Mám z výsledků obrovskou radost,“ komentoval výsledky po sečtení 99 % hlasů krajský lídr hnutí ANO Martin Kolovratník. „Měli jsme dva mandáty a můj cíl byl získat tři. Nakonec máme za kraj čtyři a sahali jsme dokonce po pátém, což je obrovský a nečekaný úspěch,“ dodal.

Odmítl ihned spekulace odpůrců ANO, že se Babišovo hnutí po volbách spojí s komunisty a Okamurovou SPD. „S těmito dvěma subjekty do koalice skutečně nechceme. U ostatních stran je situace velmi otevřená. Hlavně v ekonomických otázkách si dokážu představit spolupráci například s ODS,“ dodal poslanec.

NOVÍ POSLANCI
ZA PARDUBICKÝ KRAJ
ANO: David Kasal, Martin Kolovratník, Jan Řehounek, Jaroslav Kytýr
ODS: Jaroslav Martinů
Piráti: Mikuláš Ferjenčík
SPD: Jiří Kohoutek
KSČM: Květa Matušovská
ČSSD: Jan Chvojka
KDU-ČSL: Marek Výborný

Neoficiálním vítězem voleb je vedle Pirátů a ODS zmíněná SPD, jejíž téměř 11 procent – jak celostátně, tak i v Pardubickém kraji – je překvapením. Její pardubický lídr Jiří Kohoutek však už tradičně nezvedá telefon a nekomunikuje.

„Je vidět, že kampaň, která není postavená na bilboardech a stojí na lidech a sociálních sítích, má šanci na úspěch,“ řekl k úspěchu Pirátů jejich pardubický lídr Mikuláš Ferjenčík.

To, že povolební situace může být řádně složitá a z hlediska uzavíraní vládních koalic zablokovaná, potvrzuje Ferjenčíkovo vypočítávání stran, se kterými Piráti odmítají jít do koalice. Příznačné je to právě v kontextu s reakcí na totéž od lídra ANO Kolovratníka. „V situaci, kdy je trestně stíhaný Babiš, určitě ne s hnutím Ano, a rozhodně ne také s komunisty a SPD,“ uvedl Ferjenčík.

I krajští lídři volebních stran tak potvrzují, že všichni jsou sice v jednom šiku proti Okamurovcům a komunistům, zároveň je však tato fronta ostře rozdělená na Babišovce a ty ostatní.

Jednoznačnými poraženými jsou vedle Strany svobodných občanů a komunistů především socialisté. Doposud hlavní vládní ČSSD utrpěla s pouhými 7,5 % hlasů hořkou porážku, kterou neodvrátil ani zdejší charismatický hejtman Martin Netolický. Oslnivý však není ani zisk lidovců.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš po jasném vítězství ve volbách.
ANO jasně vyhrálo volby. Babiš chce silnou a stabilní vládu

„V Pardubickém kraji bych vedle drtivého a neoddiskutovatelného vítězství hnutí ANO zmínil propad KDU-ČSL. Právě tento kraj měl být jednou z tradičních bašt této strany. Druhou na pásce byla ODS, která se i v tomto kraji probrala po debaklu z roku 2013. Propad levice je třeba rozdělit. Zatímco pokles KSČM lze vnímat i díky vymírání jejího tradičního voličstva jako přirozený, u ČSSD jde o nejtěžší porážku v novodobé historii země. Strana musí projít hlubokou reflexí a nabídnout lidem úplně novou tvář a nový myšlenkový koncept," uvedl politolog Jiří Štefek.

Právě Netolický na očekávaný propad ČSSD ve volbách reagoval už hodinu po uzavření volebních místností a sečtení poloviny hlasů. „Pokud chceme obnovit ztracenou důvěru voličů, pak se musíme velmi hluboce zabývat příčinami dramatického poklesu a mít dostatek času na to, kam směřovat sociální demokracii v dalších letech,“ uvedl.

Volební účast byla v kraji tradičně nadprůměrná, dosáhla 63,05 %. Z deseti mandátů za Pardubický kraj získá hnutí ANO čtyři mandáty, po jednom pak ODS, Piráti, SPD, KSČM, ČSSD a KDU-ČSL.

Poslanecká sněmovna. Ilustrační foto.
Koalici by měli utvořit ANO a ODS, říká politolog Charvát

Minulé sněmovní volby v roce 2013 v Pardubickém kraji vyhrála ČSSD, která získala 20,53 procenta hlasů a tři mandáty, kterou těsně následovalo hnutí ANO s 19,82 %. Oba subjekty získaly dva mandáty, stejně jako třetí v pořadí KSČM s 14,62 % hlasů. TOP 09 v Pardubickém kraji volilo 10,81 procenta voličů, KDU-ČSL 7,7 % lidí, ODS 7,10 % a Okamurův tehdejší Úsvit přímé demokracie 6,85 procenta. Všechny toto strany obdržely po jednom křesle v Poslanecké sněmovně. V kraji tehdy kandidovalo na rozdíl od letošních 24 stran a hnutí jen 19, k volbám přišlo 62,26 procent voličů.