Novým předsedou představenstva by měl být na doporučení dozorčí rady zvolen Martin Sýkora, který je manažerem vztahů s veřejností v Elektrárně Opatovice. „Je to šikovný mladý člověk, který má blízko k sportu. Bude mít na starosti manažerské změny, aby klub fungoval jako normální akciová společnost. Při příštím jednání dozorčí rady 20. května by měl předložit seznam chystaných opatření,“ uvedl předseda dozorčí rady Dynama Ivan Šubrt.

Z Karlových Varů

Novým sportovním manažerem bude Jaromír Kverka, který podobnou funkci dosud zastával v Karlových Varech. Dušan Salfický, jehož odchod požadovala velká část hokejových fanoušků, zůstává členem představenstva. Jeho snadné odvolání prý neumožňuje akcionářská smlouva, jelikož ve vedení klubu reprezentuje minoritní akcionáře, mezi které kromě Jaroslava Šudy či Petra Čáslavy patří právě Salfický.

Jízda na invalidním vozíku přináší spoustu nástrah.
Z banalit se na vozíku může stát velký problém

„Teď není čas na nějaké spory. Prioritou je zabezpečit klub a sestavit A mužstvo,“ vysvětlil Šubrt. Salfický tak bude součástí vedení klubu, jeho pravomoce by ale měly být výrazně menší, protože manažersky má Dynamo řídit Sýkora a za sportovní část bude odpovídat Kverka.

Chybí reflexe

Opoziční zastupitel František Brendl, který fungování klubu kritizoval, považuje učiněné změny pouze za nutný začátek restartu Dynama. „Jsem rád, že dozorčí rada začala konat a došlo ke konsensu na způsobu řízení klubu. Nepochybuji také o manažerských schopnostech pana Sýkory. Jinak je to ale nedostatečné, očekávám další kroky, jako je odvolání současných členů představenstva. Chybí mi reflexe současného vedení – minimálně by si Dušan Salfický a Ondřej Šebek měli vybrat, jestli se budou věnovat hokeji nebo politice,“ konstatoval Brendl.

Za podobně neuspokojivé mají výsledky jednání dozorčí rady i mnozí fanoušci. „Výstup z jednání přináší bohužel více otázek než odpovědí. Vnáší do děje několik nových jmen, která lze v tuto chvíli jen těžko hodnotit. Na našem stanovisku se ale nic nemění, stále žádáme odchod pánů Salfického, Hrabala a Šebka,“ píše se na facebookovém profilu Nespokojení fanoušci pardubického hokeje.

Pardubický radní Vít Ulrych, který dozorčí radu vyzýval k urychlenému vyřešení situace, je s deklarovanými změnami spokojen. „Toto řešení téměř naplňuje moji představu o zlepšení fungování hokejového klubu HC Dynamo Pardubice. Novému vedení budu držet palce a v rámci svých možností budu nápomocen, aby se cíle, které byly stanoveny předsedou dozorčí rady Ivanem Šubrtem, podařilo naplnit,“ nechal se slyšet Ulrych.

Analýza neúspěchu

Dozorčí rada také obdržela analýzu právě skončené sezony, která měla pojmenovat příčiny neúspěchu. „Těch faktorů bylo více – ať už nedostatečná příprava na sezonu nebo doplnění kádru. K některým změnám se mělo přistoupit dřív. S příchodem trenéra Ladislava Lubiny se tým kondičně dostal tam, kam bylo třeba. Máme to za sebou, extraligu jsme zachránili. Nyní je potřeba doplnit kádr, aby příští sezonu tým dosáhl na předkolo play off. Do čtyř let bychom chtěli vybudovat tým, který může v extralize hrát o první čtyřku,“ dodal předseda dozorčí rady.

K lepšímu fungování klubu by kromě nové organizační struktury mělo přispět i přijetí nového etického kodexu. Kromě sportovních neúspěchů totiž Dynamo v sezoně 2018/2019 provázely také skandály spojené s drogami nebo alkoholem. „Naší společnou snahou je rovněž zlepšit obraz celé organizace vůči fanouškům i široké veřejnosti,“ podotkl Šubrt.

Adam Svoboda
Zemřel bývalý gólman hokejových Pardubic i reprezentace Adam Svoboda