Ti se v areálu holického kulturního domu a městské sportovní haly letos sešli již po dvaadvacáté. A opět v hojném počtu. Podle slov ředitele setkání Davida Šmejdíře přijelo do Holic přes tři tisíce vyznavačů vysílání na velmi krátkých vlnách, a to nejen ze všech okolních zemí, ale také například z Velké Británie.

Mladých není moc

Pořádající Radioklub Holice OK1KHL zaměřil právě skončené setkání na práci s mládeží a volnočasové aktivity.  „Snažili jsme se do Holic dostat mládežnické kolektivy z celé republiky, ale protože v současné době je práce s mládeží velmi náročná, uvítali jsme nakonec jen tři mládežnické kluby. Miroslav Rehák předváděl svoji dílnu Coca-cola Radio, v níž si děti vyzkoušely postavit vlastní krystalku, mladí radioamatéři z Příbrami a z Mikulova pak předváděli své výrobky, včetně elektromobilu,“ uvedl David Šmejdíř a doplnil, že ani holický radioklub nemá ve svých řadách dětské členy. „Občas se někdo objeví, ale natrvalo u nás nezůstane.“

Právě z Moravy přijel do Holic Jan Martyš, který radioamatérům představil svůj polovodičový Teslův transformátor. „Transformátor vyrábí vysokofrekvenční plazmové výboje, ale musím přiznat, že radioamatéři jej nemají příliš rádi, protože jim ruší vlny. Dá se ovšem použít na různé efekty,“ uvedl Martiš, který sám kouzlu radioamatérství nepropadl.

„Občas ale chodím vysílat s kamarádem. Do Holic jsem přijel hlavně proto, aby nakoupil potřebné součástky,“ svěřil se svými pohnutkami Jan Martiš. Právě nákup potřebných dílů, vysílačů či odborné literatury je hnacím motorem pro řadu radioamatérů. Vždyť nedílnou součástí každého setkání je bleší trh, stejně jako prezentace firem, výstavy vojenské či starší vysílací techniky a tak bloky odborných přednášek. V tomto ohledu dvaadvacáté mezinárodní setkání radioamatérů od předchozích nijak nelišilo. (Lukáš Peška)