Stavební práce však komplikují život obyvatelům žijícím v okolí staveniště. Po těžkých náklaďácích zůstaly vyježděné díry v jediném chodníčku mezi rozlehlým areálem základní školy na jedné a mateřské školky na straně druhé.

„Já sice samozřejmě chápu, že se ty náklaďáky musí někudy na stavbu dostat, ale tohle je široko daleko jediná cesta pro nás, chodce. Projít kolem té louže s kočárkem bez umazání, to je skoro nadlidský výkon,“ zoufá si maminka Milada Horská při obcházení problémového místa.

V cestě chodníku stojí horkovod

Další chodec si jen povzdechne: „A přes to denně chodíme.“ Překážku nakonec obejde, se slovy vojenské písně: „Přes spáleniště, přes krvavé řeky…“, jedinou možnou cestou – po rozbahněné trávě.

„Bohužel je to problém. Původně jsme nechali stroje jezdit po tom chodníčku, protože i ten se měl rekonstruovat. Později se ale zjistilo, že pod ním leží horkovod,“ říká vedoucí odboru životního prostředí a dopravy druhého pardubického městského obvodu Tomáš Řezanina.

Opravy se lidé dočkají až na jaře

„Dohodli jsme se tedy s opatovickou teplárnou, že opravu provedou v předstihu a ne až za několik let. To ale znamená, že rozkopaný chodník dostane plánovanou podobu až příští rok na jaře. Úprava celého prostranství by měla být již do konce listopadu hotová, bohužel s výjimkou zmíněného chodníku. Ten budeme muset alespoň provizorně uvést do provozuschopného stavu,“ dodává Tomáš Řezanina.