„Nejvíc je houbařů. Krajina ale nabízí i maliny, ostružiny, jahody či borůvky. Těch ale není tolik, aby na ně podnikali nájezdy sběrači s hřebeny. Alespoň v Železných horách. V Toulovcových maštalích už bych si tak jistý nebyl,“ vysvětluje vedoucí CHKO Železné hory František Bárta.

Problémem se ale stává množství odpadků v krajině. „Uklidili jsme jednu z hlavních turistických tras, za dva dny tam byl nepořádek zas,“ dodává zklamaně Bárta.

Na znečištění krajiny se nejvíc podílejí známé PET láhve nebo čtvrtlitrové krabičky od nápojů. „Do přírody už ale také pronikla móda papírových kapesníčků,“ říká Bárta snádechem ironie. Ty se sice časem rozloží, za suchého letního počasí to ale přece jenom trvá delší dobu. „Lidé vystoupají třeba na nějakou skálu, otřou se a kapesník hodí dolů. Zté výšky mají pocit, že nic není vidět. Dole je však učiněné smetiště,“ říká vedoucí, který patří mezi velké znalce a milovníky krajiny v regionu.

A jaké plody přírody udělají vedoucímu CHKO radost? „I letos jsem si pochutnával na nápoji zkvětů černého bezu. Lahodné věci se dají udělat i zčerných bezinek, na ty je ale zatím brzo,“ usmívá se Bárta.