Množství hub v lesích ale ještě nedosáhlo vrcholu, ty pravé žně se teprve čekají.
„Rostou hlavně hřiby smrkové a hnědé, ale zatím mají menší plodnice, tak kolem deseti centimetrů.

Objevují se kozáky, rysce a některé druhy žampionů. Podoubáci a babky se zatím vyskytují málo,“ vyjmenovala mykoložka Věra Samková, co lze nyní v lese najít.

Aby bylo hub dostatek, je nutné při jejich sbírání dodržovat základní pravidlo. Nejlepší je houbu vydloubnout prstem.

ODBORNÍK PORADÍ
Najdete–li houbu, kterou nemůžete s jistotou poznat, doneste ji do mykologické poradny. V Pardubickém kraji vám rádi poradí v Chocni v muzeu na zámku, a to každé pondělí od 16 do 18 hodin. Ve stejnou dobu má otevřeno i poradna v Hradci Králové při Muzeu Východních Čech.

Nožičky se nemají uřezávat

„Vydloubnutím se nejméně poničí podhoubí. Odřezávání nožíkem se moc nedoporučuje. Místo po houbě ještě zatlačíme nebo zakryjeme. Největší rána pro podhoubí ale je, když lidé pobíhají po lese,“ vysvětlila členka mykologického klubu v Chocni a Hradci Králové Tereza Tejklová.

Právě v Chocni a Hradci Králové fungují pro veřejnost poradny. Když si houbař neví s úlovkem rady, může ho konzultovat s odborníkem.
„O poradny je velký zájem, lidé je využívají. Když nevím, tak je vždycky lepší se zeptat, než si způsobit otravu. Lidé nosí například hřib kříšť, který je nejedlý, ale dovezli i bedny od banánů plné hřibů satanů, zda je můžou jíst. Kuriózní byl lanýž, kterého nám přivezli ukázat až ze Slovenska,“ uvedla Tereza Tejklová.

Právě záměna hub může skončit nepříjemnými trávicími potížemi. V nejhorším případě i smrtí. Příznaky otravy se u některých hub objevují až po několika dnech.

Co dělat při otravě? Mléko nepomůže

Zhruba čtyři sta houbařů ročně se otráví houbami. Tradiční rada, že v takové chvíli pomůže mléko, je však mýtus. Mléko se v trávicím traktu srazí. Stejně tak se nepotvrdilo, že je dobré, dát si panáka destilátu. Alkohol totiž může účinek toxických látek z jedovatých hub zesílit a organismus jen zbytečně zatěžuje.

Odborníci radí spolknout velké množství živočišného uhlí, které na sebe dokáže navázat škodlivé látky. Důležité je pít čaj a vodu. Pacienti se po otravě houbami dostávají do stavu ohrožení života často kvůli velké ztrátě tekutin při průjmu a zvracení.


„Už jsme zaregistrovali první otravy pečárkou zápašnou, což je druh žampionu. Ve velkém množství roste na sídlištích ve městech, takže lidé ji sbírají. Dá se poznat podle toho, že smrdí karbolem,“ upozornila Tereza Tejklová.

Při projevech otravy, což je nejčastěji střevní nevolnost, by s sebou do nemocnice měli lidé vzít i vzorek požité houby. Klidně i vyzvracené. Lékaři tak snadněji určí příčinu potíží a doporučenou léčbu.

Můžeme se otrávit jedlou houbou? Ano

Hodně vážných potíží způsobí muchomůrka zelená, ačkoliv česká nejjedovatější houba je pavučinec plyšový. Ten se ale vyskytuje zřídkakde.
Paradoxně si však houbaři sami přivodí bolesti i jedlými druhy hub. Porušují totiž důležité zásady při jejich přepravování a zpracování.

Školáckou chybou je sbírat houby do igelitové tašky. V ní se úlovky zapaří. Ve vlhkém a teplém prostředí se pak množí bakterie, plísně a jiné mikroorganismy.

Stejně tak můžou houby začít plesnivět při dlouhé cestě, kdy je sběrači nechají zavřené v kufru auta. Hnilobné procesy jsou rozjeté navíc u starých hub, které by se už neměly sbírat.

Na pořádný střevní cirkus si lidé také zadělávají nedostatečnou tepelnou úpravou. Vařit by se houby měly nejméně dvacet minut, smažit pak deset minut. A pozor, vařením se z jedovatých hub nebezpečné toxiny nevypaří, to je pouze častý omyl.

KAM NA HOUBY
Nasavrcko, oblíbené lesy okolí Horního Bradla, Kraskova, Lázně Bohdaneč, za golf. hřištěm Borohrádek, les pod Kunětickou Horou, Poličsko, pro celodenní výlet
HOUBOVÉ RECEPTY:

Houbový špíz ve vinném těstíčku

INGREDIENCE:
100 g slaniny,
1 ks vejce,
1 ks silného libového párku,
2–3 ks menší cibule,
0,5 dl bílého vína,
200 – 300 g čerstvých hub,
olej, hladká mouka,
koření dle potřeby
(sůl, pepř, drcený kmín)


Příprava
Párek, houby a cibuli nakrájíme na silnější plátky, aby se daly napíchnout na špíz, slaninu na plátky jemnější. Slaninu osmažíme a na vytvořeném tuku dále osmažíme kolečka párku. Tepelně zpracované suroviny vyndáváme z pánve. Dále osmažíme kusy cibule a podusíme houby, které dochutíme kořením. Poté napichujeme střídavě na špejli. Během předsmažování připravíme těstíčko z vína a vejce, osolíme, obalíme v něm špíz a dozlatova usmažíme na oleji.

Hříbková smetanová polévka

INGREDIENCE
20 až 30 dkg hříbků,
5 dkg másla,
1 středně velká cibule,
2 lžíce oleje,
4 lžíce hladké mouky,
2 dl smetany, kmín,
sůl, brambory,
1l vody, pažitka dle chuti

Příprava
Na másle a oleji krátce zpěníme cibulku a zamícháme. Přilijeme vodu, do které přidáme houby, které osolíme a přivedeme k varu. Když nám hříbky změknou, přilijeme smetanu a polévku vypneme a necháme dojít. V jiném kastrůlku si uvaříme brambory, rozkrájené na malé kousky, které po uvaření scezené vysypeme do hotové polévky. Nakonec můžeme přidat dle chuti zelenou pažitku .


Pavla Svítková