Ve středu pekli chleby, housky, rohlíky nebo žemle a ve čtvrtek pak přišly na řadu vánočky a tlačené koláče.
Vítězství je doma
Celostátní soutěž, která je určena pro učně a studenty denního studia středních či vyšších odborných škol, a také pro mladé pekařské odborníky z pekáren, kteří ke dni zahájení soutěže nepřekročí 21 let věku, se uskutečnila již po osmnácté.
Soutěžilo se v několika kategoriích: Výroba pšenično-žitného chleba, Ruční tvarování výrobků běžného pečiva v časovém limitu a Výroba jemného pečiva.
„Před soutěží jsme chodili skoro celý týden trénovat. Asi nejlépe mi šlo pečivo a housky na čas. Koláč je těžší, asi nemám nervy se s tím piplat," uvedla soutěžící Magdalena Vondrová z Poličky, studentka domácí pardubické „potraviny", jež se stala absolutní vítězkou letošního klání.
Tlačené koláče museli studenti nejdříve vypracovat do tenké placky a vytvořit jen malé okraje, aby náplň nepřetekla. Koláč museli precizně ozdobit povidly, mákem, tvarohem či ořechovou směsí, aby byl hezký na pohled.
„Sledujeme, jak jsou studenti zruční, nápadití, jak jsou schopní při tvarování. Hodnotíme i finální výsledek, kvalitu, vzhled, objem i chuť," prohlásil předseda komise a absolvent pardubické „potraviny" Zdeněk Řehák.
Pekařina v krizi?
Podle komisaře je pekařina obor, který prochází krizí, ale pokud studenti mají zájem, v oboru se uplatní. „Rád bych jednou dělal v malé pekárně. Ale v dnešní době budu rád, že někde budu pracovat," podotkl student David Fedehla.
Mladík zrovna tvořil vánočky. Naučil se je plést bez chyb asi za měsíc.
Milan Pešák bude mít práci jistou. Pochází z pekařské rodiny. „Asi půjdu dělat k dědovi nebo ke strýcovi. Chtěl jsem jít pekařinu studovat sám, děda mě nenutil," řekl mladík.
Tradiční pekařská soutěž se střídavě koná v Pardubicích a Brně.