Vášně se vyvolávají momentálně i trošku uměle, je relativně málo témat, která by média mohla přetřásat.

Vždycky se najde někdo, kdo dokáže využít nepříjemné situace, aby na sebe strhnul pozornost. Tím nemyslím občanská sdružení a další iniciativy, které se opravdu snaží o změnu a ne své zviditelnění. Tím nemyslím ani vedení města Pardubic, které může získávat a naopak ztrácet politické body podle toho, jaké letové podmínky vyjedná a jak důsledně trvá na jejich dodržování. Vždycky se najde někdo, kdo poměrně uklidněnou hladinu veřejného mínění znovu rozčeří plácnutím něčeho nevhodného.

Tím mám na mysli pracovníka armády, který tvrzením, že hlukové normy v Pardubicích ani teď, kdy gripeny lidem nad hlavami hlomozí od rána do večera, nejsou překračovány, nakonec platné předpisy a dohody by umožnily i dvojnásobný provoz, tudíž nikdo nemá právo si stěžovat.

Armáda si vždy najde zdůvodnění, proč se vždy při opravách čáslavského letiště mohou nadzvukové stíhačky stěhovat pouze do Pardubic.

Z neprůstřelných argumentů postaví zeď, o kterou se s rozběhem rozplácne každý laik, který by s leteckými specialisty chtěl diskutovat a polemizovat.
Možná by protestů ubylo, kdyby armáda hrála vždy s otevřenými kartami a se špatnými zprávami přicházela včas. Pokud dobře počítám, za poslední pětiletku je na návště〜vě v Pardubicích už potřetí. Nikdy se neloučila slovy: Za rok nás tu máte zas.

Vždy armáda přišla s termínem ukončení pobytu v Pardubicích, ne vždy byl dodržen. Vždy byl předložen letový plán a požadavky výcviku. Ale vždy v tom byl nějaký háček, tedy lety, které v plánu zahrnuty nebyly, ale na základě vyšších zájmů ministerstva obrany a požadavků NATO musely být uskutečněny.

Lepší by bylo, až zase za rok za dva, se bude vojenské letectvo stěhovat z Čáslavi do Pardubic (to snad ještě gripeny sloužit budou), odpovědní důstojníci už mezi dveřmi pardubické radnice férově varovali: Letos to pro vás Pardubáci žádná legrace nebude… Špatné zprávy mají mít ve dveřích přednost.

Více pokory a vstřícnosti k lidem by i dnes, a možná zejména i dnes, armádě jistě slušelo.

Miroslav Váňa, poslanec parlamentu zvolený za ČSSD