Když byl na začátku března v kraji vyhlášen stav hromadného postižení osob, bylo jasné, že je zle. Přetížené nemocnice přestaly stíhat. „Jsme v bodu zlomu. Od dnešního odpoledne nejsme schopni garantovat standardní péči,“ uvedl tehdy hejtman Martin Netolický.

S vypětím všech sil zdravotníků se podařilo kritické období přečkat. A za to jim patří obrovský dík. Ocenili je i dobrovolní hasiči, kteří do Svitavské nemocnice přivezli sestřičkám desítky růží.

Zdravotnictví bylo v Pardubickém kraji velkým tématem po celý rok. V Pardubicích se otevřela nová psychiatrie a začala stavba centrálního urgentního příjmu. To urgent v Ústí nad Orlicí už je téměř hotový a brzy začne i jeho ostrý provoz.

Rok 2021 přinesl také novou naději. V Pardubickém kraji, stejně jako v celé republice, ve volbách zvítězily demokratické strany. Komunisté po mnoha letech naprosto propadli. „Je to šance podpořit změnu, po které jsme všichni toužili. Vrátit do politiky lidskost, slušnost, poctivost a čistotu,“ poznamenal poslanec za koalici Spolu Marek Výborný.

Závěr letošního roku se pojí se vzpomínkou na heydrichiádu. Uplynulo 80 let od vysazení skupin Anthropoid, Silver A a Silver B. „Odkaz hrdinství československých parašutistů a jejich spolupracovníků z řad domácího protinacistického odboje si musíme neustále připomínat a uchovávat také pro budoucí generace,“ řekl hejtman Netolický.

Skutečné hrdiny potřebujeme i nyní. Jsou jimi lidé v první linii. A patrně i oni by v novém roce ocenili, kdyby nemuseli bojovat ještě s dezinformátory a popírači, kdyby zlobu a nadávky vystřídala pospolitost a agrese se proměnila v solidaritu.

V takovém světě by se nám všem žilo zase o něco lépe. Je to v našich rukou. Doslova.