Bude kladrubský hřebčín zapsán do seznamu památek UNESCO?

O postupu jednání, která by měla vyvrcholit žádostí o zapsání na tento seznam, přišli 1. náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka informovat zástupci hřebčína a obce Kladruby, náměstek ředitele Radek Václavík a starostka Lenka Gotthardová. Doprovázela je také tajemnice Evropské asociace státních hřebčínů Alexandra Lotz.

Výhody hřebčína

Veškeré kroky, jež žádosti předcházejí, budou podle odborníků trvat od jednoho do dvou let. Musí vzniknout pracovní skupina, která připraví potřebné podklady. Do nich by mohla přispět i Alexandra Lotz porovnávací studií, proč by právě koně, památky a krajina Národního hřebčína Kladruby nad Labem měly být na seznam zapsány.

„Paní Lotz je považována za evropského experta a je dobré, že do České republiky a konkrétně do kladrubského hřebčína poměrně často jezdí," sdělil Roman Línek.

„Hřebčín má výhodu také ve své poloze, je nedaleko od krajské metropole i Prahy. Díky tomu je na rozdíl od jiných hřebčínů velmi dobře dosažitelný," zmínila další výhodu Alexandra Lotz.

Částečně otevřen

Náměstek Línek jednal o hřebčíně také s náměstkem ministra zemědělství Jiřím Jirsou. „Vzhledem k tomu, že hřebčín je velmi důležitou památkou Pardubického kraje, máme velký zájem na tom, aby byl po rekonstrukci z evropských fondů už v letošním roce alespoň částečně otevřen pro veřejnost. I po dokončení projektu bude ovšem potřeba završit práce na zbývajících objektech a je dobře, že s tím ministerstvo zemědělství počítá," dodal Roman Línek.