První letošní hříbě přišlo na svět v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem. Narodilo se v neděli na Tři krále a jeho otcem je nejúspěšnější kladrubský hřebec Sacramoso XLIII Eroica, který je několikanásobným mistrem republiky ve spřežení. V pořadí jde již o třiapadesátého potomka tohoto majestátního starokladrubského bělouše.

„Takhle brzy jsme ještě nikdy hříbata neměli. Je to tím, že jsme v loňském roce posunuli připouštěcí období o jeden měsíc dopředu, protože jsme jeli do Německa na Equitanu a hřebci plemeníci byli čtrnáct dní pryč. Tak jsme si to tímto vynahradili,“ vysvětlila ředitelka hřebčína Lenka Gotthardová, proč vloni začali připouštět již v únoru.

První lednové hříbě roku 2008 je klisnička a má se čile k světu. Jak se bude jmenovat, může rozhodnout některý ze čtenářů několika novin, tedy i Deníku. Protože určování jmen má svá přesná pravidla, je již nyní jasné, že bude začínat na písmeno E. A rovněž musí jít o španělské jméno. Lenka Gotthardová zájemcům doporučuje, aby se podívali na webové stránky hřebčína, na nichž jsou ve složce plemenná kniha uvedena všechna dosavadní pojmenování kladrubských koní.

„Na křest hříbátka zřejmě dojde během Velkých jezdeckých dnů v červnu. Protože se konají ve dvou termínech hned týden po sobě, budeme klidně klisničku křít nadvakrát,“ dodala Lenka Gotthardová. Letos očekává hřebčín – včetně slatiňanského závodu – na osm desítek hříbat.

Zhruba napůl běloušů i vraníků.