„Pořád se něco zdražuje a my, důchodci, už prostě nemáme z čeho brát. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistila, že se zvedlo už i nájemné za hroby na hřbitovech, a to dost výrazně. Nevím, co budou dělat, až my, staří, na to nebudeme mít,“ rozčilovala se paní Květa z Pardubic.

Náklady rostou

„Chápu, že je to nepopulární krok, ale byli jsme nuceni k němu přistoupit na hřbitovech Pardubice, Lány na Důlku, Svítkov, Rosice nad Labem, Pardubičky a Mnětice. Je to z toho důvodu, abychom pokryli náklady na zabezpečení důstojného a bezproblémového chodu hřbitovů,“ vysvětlil mluvčí Služeb města Pardubic Čestmír Nejedlý.

„Nájemné vzrostlo z 9 na 25 korun za metr čtverečný na jeden rok,“ řekl Čestmír Nejedlý, který upozornil, že maximální výměr ministerstva financí je ještě vyšší – 35 korun. „V porovnání s ostatními městy se držíme spíše na dolní hranici. Navíc úhrada za služby spojené s provozem hřbitovů zůstává v původní výši,“ dodal mluvčí. „V současné době eviduje hřbitovní správa na osmi hřbitovech 14 077 hřbitovních míst a necelých 1300 schránek v kolumbáriích. Schránek je trvale nedostatek. Nejsme schopni pokrýt poptávku,“ přiznal Nejedlý. „Zájemcům o pronájem hrobových míst jsou ale k dispozici volná místa na hřbitovech ve Svítkově, Pardubičkách a v Lánech na Důlku,“ uzavřel.