Dlouhá koncertní šňůra sousedské benefice Hudba pomáhá je opět u konce. Parta přátel pořádající hudební vystoupení k podpoře handicapovaných pomáhala letos už pošestnácté. Sbor, orchestr, sólisté a všichni členové týmu přitom potěšili smysly návštěvníků hned šestkrát. Koncertní tour započala 26. listopadu dvojkoncertem v Morašicích, pokračovala vystoupeními v Poličce, Litomyšli a poprvé také v Ústí nad Orlicí a skončila 25. prosince ve Vysokém Mýtě. „Máme radost, všechny naše tradiční koncertní zastávky byly do posledního místa vyprodané. Dokonce i nově přidaný koncert v Ústí nad Orlicí byl z 95 procent zaplněn. Celkově tak letošní program vidělo 2011 diváků,“ sdělil ředitel festivalu Karel Telecký.

Návštěvníci koncertů si užívali orchestrální úpravy populárních písní, šansonů i swingovou muziku v podání hudebního sboru, sólistů a orchestru. „Drtivá většina aranží vznikla přímo u nás, a to pod rukama klavíristky Martiny Novotné,“ podotkl dirigent a sbormistr Lukáš Hrubeš. Na koncertech se setkali hráči ze ZUŠ, kteří získávají s orchestrální hrou první zkušenosti, s hudebníky mnohdy i z konzervatoří, kteří mají s podobným muzicírováním mnoho zkušeností.

Vysněný pokojík

Tento rok míří finanční podpora k devítileté Elišce Novotné z Pardubic, které bylo diagnostikováno vzácné onemocnění CDKL5. Kvůli tomu Eliška tráví celý svůj život na vozíčku a potřebuje neustálou pomoc druhých. S rodinou přitom bydlí v řadovce na okraji Pardubic, a protože je manipulace s handicapovanou slečnou na točitém schodišti velice náročná, odehrává se prakticky celý její domácí život na pohovce v obýváku.

Letošní festival Hudba pomáhá podpoří rodinu Elišky Novotné z Pardubic.
Hendikepovaná Eliška potřebuje nový pokojík. Hudba jí pomáhá sen splnit

Cílem 16. ročníku Hudba pomáhá je vybrat finance, za které by Novotní mohli přestavět garáž na bezbariérový pokojík s rehabilitačními pomůckami, pohodlnou postelí i herním koutkem. „Je krásné pomáhat hudbou a vidět radostné tváře vystupujících, Elišky, jejích rodičů, podporovatelů a všech, kteří dorazili na naše koncerty. Navíc pomoci záslužné věci a odcházet s pocitem blaha v duši,“ řekl Telecký.

Ze vstupného a příspěvků je na transparentním účtu prozatím 615 311 korun. Díky tomu mohou rodiče zaplatit přestavbu garáže v bezbariérový pokojíček, který si pro Elišku vysnili.

Sbírka pro Elišku ale pokračuje až do konce března roku 2023. Zájemci mohou poslat libovolnou částku na transparentní účet 2501291415/2010. V dubnu pak bude prozrazena finální vybraná částka, která je určená na přestavbu garážových prostor v útulný pokojík.