Město Pardubice neprodá část areálu na Hůrkách společnosti Pernštejn City, která tam chtěla vystavět bytové domy. Těsně před schvalováním kupní smlouvy se totiž objevil nový zájemce, který nabídl za pozemky o pět milionů korun víc. Zároveň ovšem ve čtvrtek zastupitelé neschválili ani vyhlášení investorské soutěže. Co bude s chátrajícím areálem, tak zůstává ve hvězdách.

„Během roku 2016 se objevili další zájemci o areál, ale dosud žádný z nich nepodal konkrétní nabídku. Až teď firma Altis nabídla částku 20 milionů korun při splnění stejných podmínek kupní smlouvy. Město nabízelo tento brownfield několik let. Musím vyjádřit podiv nad tím, že se rok nic nedělo a nabídky přišly těsně před schválením kupní smlouvy," uvedl náměstek pardubického primátora Jan Řehounek.

Právě cena byla kontroverzním bodem celé kupní smlouvy. Pernštejn City totiž nabízela za areál zhruba 15 milionů, což se mnohým zastupitelům zdálo málo.

„Kupní cena 324 korun za metr čtvereční je pro mě nízká," sdělil například poslanec a zastupitel Martin Kolovratník.

POZEMKY VRÁTÍ MĚSTU

Jenže podle investora bude konečná cena za metr čtvereční pro firmu mnohem vyšší. „Kupní cena je 15 milionů, ale Pernštejn City reálně zaplatí 20,6 milionů korun. Společnost vybuduje infrastrukturu a pozemky pak vrátí městu. Když budeme počítat jen zastavěné území, které firmě zůstane, tak se dostaneme na částku přes tři tisíce za metr čtvereční," vysvětlil právní zástupce Pernštejn City Dušan Mičica.

Firma chtěla na zhruba třetině areálu bývalých kasáren postavit družstevní byty. „Nízkonákladové bydlení v Pardubicích dlouhodobě schází," podotkl architekt Jan Kovář, který je spoluautorem projektu Pernštejn City.

Podle druhého investora, který se o areál zajímá, ale není družstevní bydlení jediným řešením. „Nejsem přesvědčen, že projekt Pernštejn City je jediné možné využití lokality. Ale od toho je tady zastupitelstvo, aby si řeklo, co tam chce mít," poznamenal jednatel společnosti Altis CZ Dušan Kačmarik.

INVESTORSKÁ SOUTĚŽ

Vzhledem k tomu, že se objevily nové nabídky na odkup areálu, navrhovali někteří zastupitelé vypsání otevřené investorské soutěže, podobně jako to město udělalo u areálu Tesla Kyjevská. „Existují tady investoři, kteří písemně deklarovali zájem o areál Hůrek. Podle mě je za hranicí legálnosti prodávat to přímo jednomu zájemci, pokud tu máme nabídky od dalších investorů," řekl opoziční zastupitel Karel Haas.

V minulosti se objevily obavy, aby na Hůrkách nevznikla sociálně vyloučená lokalita. Vzhledem k tomu, že Pernštejn City plánovala byty v družstevním vlastnictví, vznik ghetta prý nehrozí. „Vždycky mě uráželo, že někdo považuje lidi, kteří budou bydlet v družstevních bytech, za občany druhé kategorie. Já jsem také vyrostl na sídlišti a nikdy jsem se tam necítil jako v nějakém ghettu," řekl primátor Pardubic Martin Charvát s tím, že byl připraven prodej areálu podpořit, ale nová nabídka jeho názor zviklala.