Měsíc je 6. prosince v 18 hodin v odzemí, tedy v největší vzdálenosti od Země (406 tisíc km). Dne 9. prosince v 18 hodin 40 minut je v novu. V tomto týdnu se na obloze pohybuje souhvězdími Panny, Vah a Štíra.Ve středu 5. 12. ráno projde těsně kolem hvězdy Spika, nejjasnějšího objektu v souhvězdí Panny. Poblíž této dvojice se nachází také jasná Venuše.

Planety sluneční soustavy: Planety Merkur a Jupiter jsou nepozorovatelné, promítají se ve směru ke Slunci. Nejjasnější ze všech planet, Venuše, září na ranní obloze vysoko nad jihovýchodem. Počátkem týdne vychází již po půl čtvrté ráno, spatříme ji v souhvězdí Panny nedaleko hvězdy Spika. Na večerní obloze je v souhvězdí Blíženců viditelný výrazný načervenalý Mars. Hodinu před půlnocí vychází Saturn, promítá se do souhvězdí Lva poblíž jasné hvězdy Regulus. V dalekohledu jsou večer po setmění pozorovatelné nejvzdálenější planety sluneční soustavy, Uran a Neptun. Obě se nacházejí nedaleko od sebe: Uran v souhvězdí Vodnáře, Neptun v sousedním souhvězdí Kozoroha. Mapku zašleme na požádání.

Zajímavé úkazy: Kometa 17P/Holmes je stále dobře viditelná v souhvězdí Persea, pozorování v tomto týdnu nebude rušit měsíční svit. K vyhledání komety je vhodné použít triedr, ve kterém kometa vypadá jako kruhový mlhavý obláček o úhlové velikosti Měsíce. Kometa se vzdaluje od Země i Slunce, její jasnost postupně klesá.

Od poloviny týdne můžeme pozorovat přelety Mezinárodní vesmírné stanice ISS, nejjasnější z nich bude viditelný 9. prosince v intervalu 17 hodin a 27 minut až 17 hodin a 31 minut. Stanice vypadá jako pomalu letící jasná žlutá hvězda, pohybující se ve směru zhruba od západu k východu. Informace o dalších přeletech lze získat např. dotazem odeslaným na elektronickou adresu preletyiss@seznam.cz.