Už vloni se charita potýkala s problémy, obchodní dům, s nímž při shánění dárků spolupracuje, umožnil předat svým zákazníkům přání jen patnácti dětí. Letos je situace podobná.

„Vloni se nám i díky pomoci čtenářů Deníku nakonec podařilo dát dárek do každé z padesáti rodin. Byly to hlavně knihy, deskové hry, ale i hračky,“ uvedla ředitelka pardubické charity Marie Hubálková.

Byla by ráda, kdyby se i letos podařilo shromáždit aspoň devadesát dárků pro děti z Pardubicka. Všechny dárky od lidí pracovnice charity velice rády nadělí pod stromeček tam, kde je to potřeba nejvíce. Věci, které by měly být nové jako od Ježíška, můžete nosit do sídla charity v ulici V Ráji 732 v Pardubicích. „Nikdo se nemusí obávat zneužití pomoci. Rodiny do našeho programu zařazují sociální pracovnice. Jejich poměry opravdu dobře známe,“ ujistila ředitelka pardubické charity.

O potraviny pro potřebné rodiny se už postarala Národní potravinová sbírka. Domácnosti dostávají v případě nouze jednou měsíčně balíčky se základními potravinami, jako jsou těstoviny, rýže, mouka či olej.

Před Vánoci, podle aktuální situace v rodině, mohou být dávky navýšeny i na dvojnásobek až trojnásobek. Mezi příjemci potravinové pomoci nejsou jen rodiny s dětmi a matky samoživitelky, ale i osaměle žijící senioři.