„Například smažený sýr. Pokud použijete kvalitní sýr a nepřepálený slunečnicový olej a při přípravě dodržujete teplotní limity, pak můžete připravit dobré jídlo, které tělu až tolik neublíží, zejména když ho konzumujete jen příležitostně, ne každý den," domnívá se zkušený podnikatel v pohostinství. To stejné platí o langoších, hamburgrech a jiných pochutinách z rychlého občerstvení. „Je to ale všechno o morálce provozovatele konkrétního fast foodu. Někteří nepoužívají kvalitní suroviny, nedodržují technologické postupy a to je problém," dodává Josef Raba. I venkovská klientela se v posledních pěti letech přiklání ke zdravé stravě. Lidé stále požadují českou kuchyni, ale v moderním, odlehčeném pojetí.

„Vepřové výpečky z brokolice neuděláte, ale například svíčková se dnes zahušťuje převážně zeleninou, jako příloha k masu se používá bulgur či kus-kus se zeleninou," líčí proměny české kuchyně Raba.