Pěvecký maraton, týden neuvěřitelné pohody a neopakovatelných zážitků a především hudby. To vše byl dvaadvacátý ročník festivalu vysokoškolských pěveckých souborů IFAS 2012, který se v uplynulých dnech odehrával nejen v Pardubicích.

Festival, který v Pardubicích založil Vlastislav Novák v roce 1968, každé dva roky přivádí do Pardubic pěvecké sbory z celého světa. Stal se jedním z nejprestižnějších setkání vysokoškolských souborů na světě a za dlouhá léta svého trvání dělá skvělé jméno městu a České republice v zahraničí. Jen samotnou účast na něm řadí pěvecké sbory na seznam svých největších úspěchů hned vedle hostování na světových scénách třeba ve Vídni či Paříži.

Světový věhlas

Letošního ročníku se v Pardubicích zúčastnilo celkem patnáct vysokoškolských souborů. Nejpočetněji zastoupena byla Česká republika, kterou reprezentovalo pět sborů. Následovala Ruská federace se čtyřmi sbory. Z lotyšské Rigy přijely do Pardubic tři soubory a po jednom zástupci vyslaly Ukrajina, Slovensko a Spojené státy americké.

Festivalový program se sestával z klání celkem v osmi soutěžních kategoriích. Soutěžní část se odehrávala v aule pardubické univerzity. Kromě ní ale čekaly jednotlivé sbory také koncerty v Pardubicích, Lázních Bohdaneč, České Skalici a Heřmanově Městci.

„Jsme rádi, že právě díky těmto koncertům můžeme zahraničním sborům i více představit naši zemi a podívají se také jinam než jen do Pardubic. To se nám daří i díky dlouhodobé vstřícnosti těchto měst. Pomáhají nám se zajištěním koncertů," říká prezidentka festivalu IFAS Alena Mejstříková.

Té se letos do Pardubic podařilo i přes četné problémy opět přivést kvalitní sbory.
„Je nám velikou ctí, že sbory váží tak dalekou cestu, a to i v době, kdy se mnohde potýkají s obrovskými ekonomickými problémy. Přes to všechno jsme letos měli opět velikou účast," děkuje všem zúčastněným Alena Mejstříková.

Ruské zlato

Letošní klání bylo velmi napínavé. Zejména ruské sbory jsou již tradičně na velmi vysoké úrovni, a tak mezinárodní porota neměla vůbec lehkou úlohu. V konečném hodnocení si nakonec Cenu rektora Univerzity Pardubice pro nejlepší vysokoškolský sbor  při sobotním vyhlášení odnesl Akademický studentský sbor uralské federální univerzity B. N. Jelcina.

Po oznámení výsledku propukla v aule pardubické univerzity obrovská radost ruského souboru.
„Jsme velice, velice šťastni, protože v tak velké konkurenci jsme nečekali, že dosáhneme na nejvyšší příčku. Soupeři byli skutečně dobří ,a tak jsme ze sebe vydali všechny síly," popsala první pocity  Svetlana Dolnikovskaya, umělecká ředitelka a dirigentka vítězného souboru s tím, že by se její sbor rád do Pardubic opět vrátil, pokud to jen finanční situace dovolí.

Vrátila se i k vystoupení, které její sbor předvedl v pardubickém kostele svatého Bartoloměje. Publikum si tam dlouhým potleskem vynutilo  několik přídavků.

„Chtěli bychom poděkovat posluchačům za úžasnou podporu, kterou nám poskytli. Užívali jsme si to představení a chtěli jim na oplátku předat radost," uvedla Svetlana Dolnikovskaya, která soubor řídí už od roku 2003.

Nejen hudba

Festival má nejen hudební, ale i lidský rozměr.
„Sboristé tu mají velmi nabitý program, denně je čekají soutěžní i nesoutěžní vystoupení. I po oficiálním programu ale díky svým průvodcům mají postaráno o zábavu, při níž vznikají velice silná přátelská pouta mezi sboristy samotnými, organizačním štábem i průvodci, což dodává festivalu něco nepopsatelného navíc.
Náš čestný host festivalu, někdejší tajemník Freddie Mercuryho, pan Peter Freestone, mi po skončení festivalu řekl, že už za svůj dlouhý život zažil ledacos, ale takovou neuvěřitelnou atmosféru, která při setkávání těchto mladých lidí vzniká, nedokázál srovnat s ničím, co dosud zažil," říká Alena Mejstříková.