Dosavadní totiž minulý týden rezignoval na svou funkci a za jeho odstoupením jsou pochybení v účetnictví této příspěvkové organizace města.

Ředitel informačního centra Pardubice Region Tourism (P.R.T.) Martin Prorok předložil na posledním jednání rady města Pardubic svou rezignaci. Důvodem byly nálezy externího auditora, jenž měl odhalit v účetnictví P.R.T. vážná pochybení. „Jsem rád, že pan Prorok sám uznal svoji celkovou odpovědnost za řízení informačního centra, přestože největší výhrady auditora směřovaly ke způsobu vedení účetnictví, které zabezpečovala externí účetní,“ konstatoval pardubický primátor Jaroslav Deml.

„Bohužel, asi jsem příliš důvěřoval bývalé účetní, což se mi nakonec vymstilo. Odpovědnosti se nezříkám, jsem ale přesvědčen, že žádné prostředky zpronevěřeny nebyly. Já sám mám svědomí čisté,“ uvedl Martin Prorok, který ve své funkci končí k poslednímu srpnu a nadále zůstane řadovým zaměstnancem informačního centra.

Podle informací Pardubického deníku se externí audit konal v informačním centru, které funguje společně pro město i Pardubický kraj, poprvé. Auditoři se však nedostali k materiálům za poslední čtvrtletí loňského roku, které si odnesla externí účetní, zřejmě ve snaze dopracovat některé záležitosti. Několik týdnů pak nereagovala na výzvy, aby účetní doklady vydala ke kontrole. S účetní již P.R.T. ukončil spolupráci a její zkrat si Martin Prorok nedovede vysvětlit.

Rada města Pardubic vyhlásila ihned po rezignaci konkurz na nového ředitele. Zájemci se do něj mohou přihlásit do 17. října. Dočasným řízením organizace je pověřen jeden ze zaměstnanců, dohledem nad touto příspěvkovou organizací byla navíc pověřena vedoucí oddělení řízení komunitních služeb magistrátu. Klienti by změny neměli vůbec pocítit.