„Pokud se k nám podnět dostane včas, máme možnost provést kontrolu zboží ještě v daný den,“ řekl nám tiskový mluvčí SZPI Ivo Klemeš.

Východní Čechy má na starosti inspektorát v Hradci Králové, ale inspektoři mají volnost pohybu. K dispozici má inspekce 240 inspektorů, kteří průběžně pracují v terénu.

„Jsou vybaveni odpovídající technikou, nejen pro odběry vzorků, ale také pro komunikaci. Mají vlastně mobilní pracoviště, takže díky mobilům i bezdrátovému internetu předávají zjištěné poznatky operativně dál. Na kontrolu vyjíždějí v rámci plánovaných akcí a zároveň i na základě podnětů spotřebitelů,“ říká Klemeš s tím, že kontroly probíhají plánovaně i na podněty jednotlivých spotřebitelů.

Inspektoři mají k dispozici nejrůznější opatření. Od zákazu uvádění potraviny do oběhu či zákazu potravinářské výroby až k pokutám, které se mohou pohybovat až ve statisícových výškách.

„Veřejnost se na nás může obracet prostřednictvím našich vebových stránek, e–mailu, či telefonicky na konkrétní inspektorát,“ dodal Klemeš.