„Měla jsem nedávno případ dívky, která část své diplomové práce opsala z internetu. Bylo mi tehdy divné, že byla napsána až příliš dokonale. Tak jsem do vyhledávače zadala čtyři klíčová slova a podezření se mi potvrdilo,“ řekla proděkanka ekonomicko– správní fakulty pardubické univerzity Jana Kubanová.

Jiný student fakulty dostal nedávno podmínečné vyloučení za podobný podvod se seminární prací.

Zato vedení sousední chemicko–technologické fakulty tvrdí, že s plagiátory nemá nejmenší problém. „Nikdy se nám to nestalo,“ kroutí hlavou proděkan Petr Kalenda. Nebo tady na hříšníky prostě jenom nepřišli?

„Plagiátora je těžké odhalit. Témata prací jsou na vysokých školách obdobná a s rozvojem a stále větší dostupností internetu není pro studenty problém si stáhnout z webu i celou diplomovou práci,“ uvedla proděkanka Kubanová.

Univerzity mají malou šanci přijít zejména na plagiáty, stažené ze zvlášť zabezpečených stránek, například na které není volný přístup.

„Stále více studentů neoprávněně užije cizí text a vydává jej za svůj. Je to nejen závažný etický problém, ale hlavně podvod a porušení autorského práva,“ dodal kancléř Univerzity Hradec Králové Ondřej Tikovský.