„Kousek jsem ukrojil malé na snídani a zbytek jsem rozdal,“ uvedl moderátor IV. Benefičního večera, jenž se konal v Rytířských sálech zámku.

Během charitativní dražby uměleckých děl blízkých i vzdálenějších umělců měl též zálusk na plastiku akademického sochaře Olbrama Zoubka nazvanou Skica pro „P“ z roku 1994. „Už mám doma tři Zoubkovy kousky a ten čtvrtý bych asi ani neměl kam dát. Proto jsem rád, že tentokrát zůstal tady v Pardubicích,“ řekl „maskot“ občanského sdružení SKP–Centrum, jež nabízí pomocnou ruku potřebným.

Nejúspěšnější rok

„Letošní ročník byl nejlepší ze všech dosavadních jak výtěžkem a atmosférou, tak počtem hostů, děl a jejich kvalitou,“ prozradil předseda jedné z nejvýznamnějších neziskových organizací v Pardubickém kraji Jan Vojvodík.

„Celkem 31 děl vyneslo v aukci 294 500 korun. Navíc jsme během večera získali 153 tisíc korun od sponzorů, tedy dohromady 447 500 korun,“ konstatoval Jan Vojvodík.

„Oproti prvnímu Benefičnímu večeru z roku 2004 jsme letos získali téměř dvojnásobek. Z výtěžku dražby vybavíme interiér právě budovaného domu s respitní péčí Domov Simeon v Horním Jelení,“ sdělil šéf SKP–Centra, které na akci pozvalo i Pavla Žalmana Lohonku s jeho „spolem“.

„Na benefici jsme přijeli proto, že jsme měli volno,“ vtipkoval Pavel Žalman Lohonka a už vážněji dodal: „Každá dobrá věc je třeba podpořit. Nejsme na charitativní akci poprvé. V Pardubicích teď zas až tak často nevystupujeme, takže jsme byli rádi, že jsme si mohli v nádherném prostředí zámku zahrát,“ svěřil se Žalman.

Vylekal se kravat


„Nejprve jsem se trochu lekl, když jsem viděl sál, kde byli jen pánové v kravatách a dámy ve společenském. Přestože to nebylo úplně naše publikum, byli jsme rádi, že to dobře dopadlo. Vždycky záleží na konci a na něm lidé zpívali, takže to bylo v pohodě,“ podotkl známý folkař, který zanotoval například písně Svatá Kateřina, Nezacházej slunce, Divokej horskej tymián či Ho Ho Watanay.