Výtěžek akce, který se vyšplhal na 7 207 korun, se mladí kuchaři rozhodli věnovat na pomoc povodněmi postižené základní škole v Chrastavě.
„Kulinářský“ počin byl součástí Dní evropského dědictví, jež jsou celoevropským kulturně poznávacím počinem. Byla založena na myšlence, že národní kuchyně je součástí kultury každé země.

„Na Pernštýnském náměstí tak hosté i kolemjdoucí mohli ochutnat dobroty z Německa, Francie, Itálie, Polska, Lotyšska a řady dalších zemí,“ uvedla Renata Janecká, ředitelka ZŠ Štefánikova, která se pustila do přípravy finských jídel spolu se svými žáky.

„Řád evropské vařečky“ určený pro autory nejlepších jídel si odneslo Německo. To reprezentovala ZŠ Spořilov.
Střední průmyslová škola potravinářská na náměstí vyzkoušela novou kamennou pec a vůně chlebových placek nalákala řadu návštěvníků.

„Žáci a studenti se navíc mohli touto netradiční cestou, při vyhledávání receptů a informací o ,své’ zemi naučit něco nového o členských státech Evropské unie a nahlédnout pod pokličku jiných evropských kultur,“ řekla ředitelka Svítání Miluše Horská.