Ochutnat speciality z různých koutů Evropy a přitom se inspirovat zdravou kuchyní. Takové je krédo letošního šestého ročníku Jak nám chutná Evropa, který již tradičně pořádá škola Svítání, kde se vzdělávají žáci a klienti s mentálním a kombinovaným postižením.
V úterý odpoledne před Palácem
Akce se uskuteční v úterý od třinácti do patnácti hodin před Palácem Pardubice a slibuje návštěvníkům zdarma velkou gastronomickou podívanou.
„Zveme všechny příznivce dobrého jídla, aby se k nám přišli inspirovat, ochutnat připravené speciality a vzájemně si předat recepty na chutné pokrmy. A samozřejmě, aby si s námi užili příjemné odpoledne plné zábavy vedoucí k prolnutí světů hendikepovaných a zdravých lidí," prohlásila ředitelka školy Svítání a místopředsedkyně Senátu Parlamentu České republiky Miluše Horská.
Utkají se o Řád evropské vařečky
Kromě soutěže základních a středních škol, které se utkají o Řád evropské vařečky, mohou návštěvníci zhlédnout bohatý doprovodný program v režii moderátorky Marie Schillerové. „V letošním roce jsme se rozhodli o něco více zaměřit na přípravu zdravých pokrmů, aby děti, mladí lidé a především jejich rodiče věděli, že můžou jíst chutně a zároveň prospívat svému tělu. Proto jsme pozvali již podruhé výživovou poradkyni Margit Slimákovou, která bude zájemcům radit, jak v tomto ohledu získat rovnováhu," dodala ředitelka školy Svítání.
Ukázka přípravy nealko koktejlů
Diváci se budou moci inspirovat také praxí prostřednictvím dynamické Ashtanga᠆Yogy pod vedením lektorky Drahomíry Bačkorové či ukázkou přípravy nealkoholických koktejlů Labské hotelové střední odborné školy a Středního odborného učiliště Pardubice.
Návštěvníkům se rovněž představí všechny tři umělecké soubory školy Svítání.
„Věříme, že se akce bude líbit všem zúčastněným a že si z ní odnesou nejen tipy, jak jíst zdravě a zároveň chutně, ale také překonají ostych v komunikaci s postiženými lidmi," informovala náš Deník Miluše Horská.