Jednota nedávno dokončila nákladnou opravu sokolovny, proto se musela zadlužit.

Město koupí od sokolů ve čtvrti Dukla pozemek zhruba za dva miliony korun. Splátku deset milionů korun radnice odloží až o pět let. Sokolové mají šanci, že dostanou od České obce sokolské dotace, zároveň by mohli v soudních jednání získat odškodné od prvního dodavatele stavby, který práce nedokončil.

Využití pro školy

Radnice má také v plánu využívat sokolovnu a její areál pro své mateřské a základní školy, které by neplatily nájemné. „Třicetimilionový dluh pardubická radnice odložila o rok a zatím zpracuje koncepci spolupráce sokola a městských škol," upřesnil náměstek Jiří Rozinek.

„Kdybychom opatření nenavrhli, byla by ohrožena jeho činnost, Sokol by se stal vůči městu dlužníkem po splatnosti a nemohl by od města získat žádné dotace," prohlásil náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD). „Kroky schválila rada, bude se jimi ještě zabývat zastupitelstvo," nechal se slyšet Jakub Rychtecký.

Z původně odhadovaných 90 milionů korun se výsledná cena za rekonstrukci vyšplhala na 128 milionů korun. Budova byla ve špatném stavu, což se před zahájením stavebních prací nedalo jednoznačně poznat. Práce se zdržely zhruba o rok. Sokolové museli hledat nového dodavatele stavby. Kvůli komplikacím s projektem má jednota dostat evropské dotace 60 milionů korun místo původních 70 milionů.

Nové zázemí

Budova má nové šatny, turniketový systém, výtah, centrální ovládání topení, kamerový systém. Je plně bezbariérová. Nové je celé sportovní zázemí, novinkou je horolezecká stěna.