Jasno by do úvah měla vnést studie proveditelnosti, kterou si město nyní nechává zpracovat. Radnici by poskytla představu a argumenty pro vyjednávání s případnými zájemci o tuto hodnotnou část města.
„Nikdo si neví rady s tím, co si tam má přát. Dokud nebude poptávka konkrétního investora, který by řekl, co na městských pozemcích vybuduje, nikdo nebude vědět, co tam vlastně chceme," uvedla hlavní architektka města Pavla Pannová.

Soutěž o návrh

Studie má určit, jaké využití pro lokalitu zvolit. Radnice stanovila, že tvůrci musejí pracovat s variantami existence či neexistence fotbalového stadionu, možného rozšíření ploch zimního stadionu a využití pro další účely včetně parkování. Na základě studie by bylo podle Pannové ideální vypsat urbanistickou soutěž nebo soutěž o návrh, která by přinesla i hmotovou představu. Z ní by mohli případní investoři vycházet.

Území, kde letní stadion leží, je podle radnice i architektů velmi cenné až exkluzivní. Je poblíž centra města, k dispozici jsou inženýrské sítě i přístupové cesty. V sousedství je zimní stadion, Tyršovy sady a za nimi zámek, jednu stranu lemuje řeka Labe.

Smíšené využití

„V současnosti zde územní plán počítá se smíšeným využitím, a tak by to mělo i zůstat, aby se v noci nevylidnilo, kdyby zde byly jen sportovní stavby a kanceláře," míní architektka.
Letní stadion v Pardubicích je už notně sešlý. Historická tribuna, která byla otevřena v květnu 1931, se postupně rozpadá. Ani ostatní části stadionu, který dříve měl i cyklistický ovál, nejsou v nejlepší kondici. Vedení města už 15 let mluví o investorovi, zatím se ale nikdo takový nenašel.

Město už vloni shromáždilo osm variant, jak lokalitu v budoucnu využít, některé velmi futuristické. Od té doby však vpřed nepostoupilo, návrhy poskytlo jako inspiraci pro studii proveditelnosti.