Jak často, jak daleko, čím, odkud a kam se obyvatelé Pardubic přepravují? Jaká je dostupnost různých způsobů dopravy? Na tyto a spoustu dalších otázek odpoví průzkum, který se má uskutečnit od dubna do června v pardubických domácnostech. Má napomoci při zlepšování dopravní situace ve městě.

Aby se mohlo dopravní plánování orientovat podle skutečných potřeb obyvatel, jsou třeba aktuální data. Zvlášť důležité jsou informace, odkud, kam a čím se lidé pohybují.

Celý průzkum, od tvorby dotazníků a školení tazatelů až po zpracování dat, se koná pod dohledem Technické univerzity v Drážďanech. Němci provádějí průzkum podle stejných pravidel již od roku 1972 v několika desítkách německých měst.

Pro úspěch průzkumu je zásadní spolupráce respondentů. Dotázáno bude tisíc lidí, interview se odehraje přímo v pardubických domácnostech. „Prosíme o vstřícnost všechny, kteří obdrží informační dopis do schránky. V dopise je požádáme, aby si ve stanovený den zaznamenávali všechny své cesty do připravených formulářů. Předem je určen také den, kdy domácnost navštíví tazatel a provede interview,“ vysvětlil Vojtěch Jirsa z odboru hlavního architekta pardubického magistrátu.