Fakulta filozofická Univerzity Pardubice ve spolupráci s Iniciativou pro evropské hodnoty pořádá dnes od 17 hodin v Aule Arnošta z Pardubic diskusní setkání reprezentantů inteligence s akademickými pracovníky, veřejností a především se studenty. Čtveřice pozvaných hostů se během besedy zaměří na debatu o událostech současné doby.

U kulatého stolu budou čtyři hosté

Debaty u kulatého stolu na téma Hrozby a naděje v současném světě se dnes v podvečer zúčastní Petr Kolář, bývalý český diplomat a poradce Václava Havla pro evropskou integraci a Balkán, Libor Rouček, bývalý europoslanec a místopředseda Evropského parlamentu a Petr Fischer, komentátor. Trojici hostů doplní děkan domácí Fakulty filozofické profesor Karel Rýdl (na archivním snímku), který bude besedu moderovat.

„Všichni čtyři se pak v diskusi s posluchači podělí o to, jak vidí ze svého pohledu a na základě svých profesních zkušeností současný svět a možnosti řešení jeho aktuálních témat. Chybět nebude ani zmínka o zahraniční politice České republiky, migrační krizi, komentování otázek kolem Ruska a Ukrajiny, radikálního islamismu a dalších témat," upřesnila pro Deník mluvčí pardubické univerzity Valerie Wágnerová.

Besedu pořádá ve spolupráci s Fakultou filozofickou Univerzity Pardubice a pod záštitou jejího děkana Karla Rýdla Iniciativa pro evropské hodnoty, která se soustřeďuje především na mladé lidi a na rozšiřování povědomí o důležitosti principů liberální demokracie a vlády práva v domácí i zahraniční politice. Snaží se je více angažovat ve společenských otázkách a aktivovat jejich politickou pasivitu. Vytváří platformu pro diskusi a výměnu zkušeností.

Mluvit o současných problémech

„Tuto besedu jsme se rozhodli zorganizovat, protože je pro naši společnost bytostně důležité, abychom mluvili o současných problémech se studenty a mladými lidmi a zároveň nemluvili pouze o tom, co nám hrozí, ale i o tom, jak se k těmto výzvám postavit a co pro překonání nových výzev musíme být ochotni obětovat," vysvětlil záměr za organizátory akce Tomáš Heller, projektový koordinátor Iniciativy pro evropské hodnoty.

Cílem Iniciativy pro evropské hodnoty je budování veřejného konsenzu o věrnosti principům liberální demokracie. Za tímto účelem sdružuje osobnosti veřejného života, které si uvědomují, že svobodu nestačí pouze vybojovat, ale že je nutné o ni také denně pečovat a „masarykovsky" vychovávat demokraty v naší zemi. Postoje některých čelných politických představitelů ve středoevropských zemích totiž naznačují, že založení našich společností na principech liberální demokracie není ani samozřejmé, ani nezvratné.

Cíl? Postupně měnit vnímání politiky

Důvod vzniku tohoto občanského projektu přibližuje Petr Kolář, bývalý velvyslanec v USA a Rusku a předseda dozorčí rady Iniciativy: „Naším cílem je postupně změnit vnímání politiky v Česku. Chceme vytvořit dlouhodobou konzistentní platformu hájící principy liberální demokracie i v regionech České republiky, aby byla tato debata rozvířena a kultivována. Jejími hlavními aktéry však mají být politické strany, kterým má naše činnost napomoci a vybudit je k činnosti. Přejeme si, aby naše aktivity pomáhaly bořit obecný dojem, že je politika špinavým a zavržení hodným řemeslem."

(pad)