Jiří Janků se rozhodl rezignovat na svůj post pardubického zastupitele, na stranické funkce v ODS a rovněž na posty v Krajské hospodářské komoře. Důvodem je trestní oznámení, které na něj bylo anonymně podáno a které ho viní ze zpronevěry stranických peněz na kampaň před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2013.

„Trestní oznámení podané na mou osobu a trestní oznámení, které jsem zpětně podal na neznámého pachatele, mi zabírá tolik času, že další již nemohu věnovat jiným aktivitám, než je rodina a podnikání," konstatoval Jiří Janků, který byl v podzimních komunálních volbách lídrem ODS v Pardubicích.

Škodil ODS?

K pozastavení členství v ODS ho vedla i reakce regionální rady, podle které prý kauza občanské demokraty poškozuje. „Poslední kapkou bylo to, že se republikové vedení ODS hodlá touto kauzou zaobírat na úrovni morálky a etiky. Navíc zcela chápu, že občané nemohou a ani nechtějí řešit domněnky, co je a co není pravda. Musím zcela nepokrytě uznat, že takto označený člověk nemůže do doby jasného závěru trestního oznámení jako politik pracovat ani v pozici zastupitele ani oblastního předsedy ODS," podotkl Jiří Janků.

Bývalý předseda oblastního sdružení ODS v současné době čelí trestnímu oznámení které ho viní ze zcizení peněz sdružení, obelhaní dárců a z vlastního obohacení při kampani před sněmovními volbami v roce 2013.

Další prostředky údajně získal z neférových výběrových řízení pro město Pardubice, Pardubický kraj a jejich organizace. Janků veškerá obvinění odmítá, problémy při financování kampaně nezjistila ani kontrola strany.

Členové pardubické ODS se shodují, že Jiří Janků bude straně chybět. „Byl pod tlakem, takže ho lidsky chápu, ale straně bude chybět. Dokázal k politice přitáhnout mladé lidi. Budeme muset najít nového člověka, který se postaví do čela pardubické ODS," řekl místopředseda oblastního sdružení Alexandr Krejčíř.

Zastupitele za ODS Petra Klimpla mrzí především fakt, že Janků už nebude v zastupitelstvu. „Měl tah na branku," ocenil svého kolegu.

„Musel jsem odstoupit. Nechtěl jsem se chovat jako typický politik," říká Jiří Janků

Před komunálními volbami v roce 2014 měl představu, že změní pardubickou ODS a dokáže se odstřihnout od nelichotivé pověsti, kterou strana získala na celostátní úrovni. Nakonec JIŘÍ JANKŮ dovedl k občanské demokraty k nadprůměrnému volebnímu zisku. Desetiprocentní hranici ale nepřekonal, a tak nabídl svou funkci předsedy oblastního sdružení Pardubice k dispozici.

Tenkrát ho spolustraníci podrželi a on mohl v práci pokračovat. Nyní se ovšem rozhodl skončit ve všech svých politických funkcích a věnovat se jen podnikání a rodině. Důvodem je trestní oznámení, které na něj bylo podáno a které ho viní ze zpronevěry stranických peněz.

Svých funkcí se nevzdal hned poté, co na něj bylo trestní oznámení podáno. Musel si prý srovnat v hlavě, co to pro něj znamená a jak by měl celou situaci jako politik řešit.

„Je to jako když máte chřipku – taky si musíte zalézt pod deku a léčit se. Víte, že to nebude procházka růžovým sadem a budete muset pít čtyři litry hnusného čaje denně, ale zkrátka to udělat musíte. Na západ od našich hranic je standardem, že politik, který je namočen do nějaké kauzy, odstoupí. Ale štve mě to, práce zastupitele mě bavila," uvedl Jiří Janků v rozhovoru pro Deník.

Jaké jsou hlavní důvody, proč jste se rozhodl odstoupit ze všech politických funkcí?
Stalo se mi úplně poprvé, že by na mě bylo podáno trestní oznámení. Zpočátku jsem vůbec netušil, co to všechno obnáší. Uvědomil jsem si, že je to promyšlený čin vůči mé osobě. Snažím se všechno vysvětlit, reaguji v novinách, jenže stejně se mě na tu kauzu pořád někdo ptá. Můžu pořád dokola vysvětlovat, že nikoho nepodvádím, jenže když si pak obchodní partneři v médiích přečtou, že podvádím, tak to ztrácí efekt. A této kauzy samozřejmě využívá politická konkurence – ať už vnitrostranická nebo z jiných politických stran. Takhle se ale nedá pracovat!

Celý rozhovor s Jiřím Janků najdete na straně 3 středečního vydání Pardubického deníku nebo také v elektronické verzi vydání novin.

O co v kauze jde?
Bývalý předseda oblastního sdružení ODS Jiří Janků v současné době čelí trestnímu oznámení, které ho viní ze zcizení peněz sdružení, obelhaní dárců a z vlastního obohacení při kampani před sněmovními volbami v roce 2013.
Další prostředky údajně získal z neférových výběrových řízení pro město Pardubice, Pardubický kraj a jejich organizace. Celkem se měl neoprávněně obohatit zhruba o čtvrt milionu korun. Jiří Janků veškerá obvinění odmítá, problémy při financování kampaně nezjistila ani kontrola strany.
Předseda oblastní ODS ovšem zasahoval do volební kampaně i skrze účty Nadačního fondu Pardubice podle Vás, pomocí nichž podporoval kandidaturu děkana pardubické univerzity Simeona Karamazova, který se nakonec do Poslanecké sněmovny jako jediný z Pardubického kraje dostal.
Jiří Janků se rozhodl bránit tím, že sám podal trestní oznámení na neznámého pachatele. „Tato nařčení hrubě zasáhla do života mé rodiny i firmy. Musím se proto aktivně hájit a zároveň věřím, že se mi podaří ukázat, že není možné někoho beztrestně pošpinit za účelem likvidace jeho morálního kreditu a dobrého jména," nechal se slyšet Jiří Janků.