V parku tak bylo vykáceno odhadem téměř dvě stě tzv. podlimitních stromů a velké plochy keřů. Při této akci byly zřejmě pokáceny i některé dřeviny, u kterých bylo přitom povolení třeba, což budou prošetřovat příslušné orgány.

„Běžte se podívat!“

Prosíme všechny občany, kterým nejsou tyto věci lhostejné, najděte si chvíli a běžte se v těchto dnech podívat, jak park vypadá po tomto zásahu. Umožní vám to udělat si představu, jaký bude jeho vzhled po likvidaci dalších zhruba dvou set, tentokrát ale velkých stromů a mnoha dalších keřových skupin, jak předpokládá projekt architekta Tomáše Jiránka.

To, které stromy chce město společně s architektem dále kácet, poznáte podle oranžových značek na stromech. Ty se zelenými značkami a všechny podlimitní stromy již byly vykáceny. Keře ke kácení bohužel označeny nejsou.

Vlastní názor

Udělejte si na věc vlastní názor dříve, než bude úplně pozdě. Nedokázali jsme zabránit zahájení kácení a likvidaci řady krásných, byť nevelkých stromů a keřů, pokusme se spolu alespoň zachránit některé další vzrostlé stromy a zabránit neúměrnému betonování v parku.

Proto vás prosíme, pokud nesouhlasíte s tím, že se v Tyršových sadech takto postupuje, obracejte se sami za sebe na své zastupitele a politiky, především na hlavní aktéry tohoto příběhu primátorku Pardubic Štěpánku Fraňkovou a jejího náměstka Františka Brendla, který má revitalizaci na starost. Sdělte jim slušnou, ale jednoznačnou formou svůj názor. Další informace najdete na www.tyrsaky.cz.

Miroslav Seiner, Občanské sdružení Chráníme stromy