Dopravními slavnostmi ožije v pondělí krajské město. Vzpomínat se bude na prvního českého aviatika a pardubického rodáka Jana Kašpara. V pondělí totiž uplyne 130 let od jeho narození. Pří té příležitosti uspořádala Společnost Jana Kašpara nultý ročník Dne dopravy.

„Cílem Dne dopravy je připomenout tradici a sílu Pardubického kraje v dopravní oblasti. Vždyť právě odsud pocházejí takové osobnosti, jako je aviatik Jan Kašpar, stavitel železničních tratí Jan Perner nebo vynálezce lodního šroubu Josef Ressel," připomněl předseda Společnosti Jana Kašpara Jiří Kotyk.

Dopoledne odhalí opravenou hrobku

Patrně nejvýznamnější akcí dne bude dopolední odhalení zrenovované hrobky Jana Kašpara na Městských hřbitovech Pardubice. Od 15 hodin si lidé mohou slavného letce připomenout před budovou bývalé reálky na Komenského náměstí i přímo v budově, kde nyní sídlí krajský úřad a kde je po aviatikovi pojmenován jeden ze sálů.

„Chceme, aby touto oslavou žilo celé město. Proto jsme také navrhli pardubickým restauracím a kavárnám, aby se k oslavám připojily a zařadily do svých jídelních lístků Aviatické menu a Drink Jana Kašpara. Jsme zvědaví, jaký to bude mít mezi restauratéry ohlas," sdělil pardubický historik Jiří Kotyk.

Pondělní oslavy nejsou jen výročím Jana Kašpara, ale měly by také zohlednit, že Pardubice jsou velkým dopravním uzlem. „Osobně je mi blízké téma železnice, ale nesmíme zapomínat ani na vzduch a vodu. Mezinárodní letiště v Pardubicích je určitým žolíkem, který musíme umět uplatnit v obchodní sféře. A když to hodně zjednoduším, tak za tuto výhodu vděčíme právě Janu Kašparovi. On byl ten, kdo jako první vzlétl a položil tak základy českému letectví," nechal se slyšet náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu Jaromír Dušek.

Kromě legendárního blériotu se před bývalou reálkou budou prezentovat i firmy z oblasti dopravy, mezi kterými nebude chybět Správa a údržba silnic Pardubického kraje, Dopravní podnik města Pardubic, České dráhy, pardubické letiště a další. Pro děti jsou pak připraveny soutěže, na programu bude i hudební vystoupení či módní přehlídka.

V pasáži vystaví návrhy památníku

V Machoňově pasáži se pak mohou lidé seznámit s šesticí vítězných návrhů na památník Jana Kašpara, který má stát na třídě Míru.
„Ze čtyřiceti sedmi návrhů se mi jich líbilo více. Osobně bych dal asi přednost soše, která se umístila na druhém místě. Ale respektoval bych rozhodnutí odborné komise, která vybrala jiný návrh," podotkl Jiří Kotyk.
Městem bude také v pondělí jezdit historický trolejbus na trase třída Míru – Krajský úřad – Židov.

Program Dne dopravy 2013

10.00 Slavnostní odhalení zrenovované hrobky Jana Kašpara (čestná stráž ve slavnostních uniformách Vzdušných sil Armády ČR, přelet letounů JAS 39 Gripen)

12.00 Slavnostní setkání s udílením čestného členství a děkovných listů Společnosti Jana Kašpara v budově bývalé reálky

od 13.00 Jízda historického trolejbusu na trase třída Míru – Krajský úřad – Židov a zpět

od 15.00 V reálce
- výstava exponátů ze sbírek Jana Kašpara, které zapůjčilo Východočeské muzeum Pardubice
- výstava fotografií a plakátů
od 15.00 Před reálkou
- výstava letounu blériot
- promítání dobových fotografií ze života Jana Kašpara

- promítání dokumentárního filmu o přeletu Jana Kašpara do Prahy

- módní přehlídka
- hudební vystoupení
- prezentace firem z oblasti dopravy a vystavení techniky
- soutěže pro děti
- výtvarná soutěž Zdravá a nemocná příroda Pardubického kraje

Machoňova pasáž
Představení návrhů na památník Jana Kašpara na třídě Míru