„Upravili jsme jednací řád a vrátili jsme prvek nahrávání zasedání rady. Záznam bude sloužit ke zpracování zápisu a případně zastupitelům, kteří požádají o kontrolu," uvedl primátor Pardubic Martin Charvát.

Důvodem znovuzavedení záznamů ovšem není tlak opozice, která vedení města dlouhodobě kritizuje za netransparentnost.

„Pro nahrávání rady jsem se rozhodl ve chvíli, kdy na zasedání zastupitelstva jeden ze zastupitelů lhal o průběhu jednání rady," dodal primátor.

Opoziční zastupitelé staronovou praxi vítají. „Chtěl bych je za to pochválit, ale nevím, proč jim to trvalo rok," řekl bývalý náměstek primátorky František Brendl.

Záznam bude sloužit především úředníkům, ale poslechnout si ho mohou i zastupitelé. Do rukou ho ale dostanou nejdříve za dva týdny od jednání rady, protože radní musí nejprve vydání záznamu schválit.

„Já bych například někdy záznamy ráda využila, jelikož sice mohu navštívit samotné jednání, ale musím se kvůli tomu omluvit v práci a magistrát pak musí mému zaměstnavateli refundovat mzdu. To mi nepřipadá jako vhodné řešení," nechala se slyšet bývalá primátorka Štěpánka Fraňková, která pracuje v Pardubické nemocnici.

Podle zastupitele Petra Klimpla záznamy ocení hlavně úředníci. „Je to především ochrana ověřovatelů zápisu. Ne všechno si člověk pamatuje. Odmítám ovšem, aby se z této věci dělalo politikum, je to technická záležitost," sdělil Petr Klimpl.