„Nenesu za ten případ žádnou odpovědnost. Odskákal jsem to, co udělal můj svéprávný a plně odpovědný podřízený,“ řekl dnes už bývalý šéf Okresního státního zastupitelství v Ústí nad Orlicí Pavel Kačírek.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ho minulý týden odvolal na návrh nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké kvůli tomu, že neudělal nic s kontroverzním verdiktem své podřízené, státní zástupkyně Aleny Provazníkové.

Ta souhlasila s mimosoudním vyrovnáním viníka loňské tragické dopravní nehody v Horních Libchavách na Orlickoústecku, při níž zahynuli dva lidé. Ačkoliv viník smetl auto obětí v rychlosti 120 km/h a měl za volantem v krvi 0,8 promile alkoholu, Provazníková se místo jeho uvěznění spokojila s dvoumilionovým odškodněním pozůstalým.

A obviněnému, podnikateli Richardu Mužátkovi z Ústí nad Orlicí, ponechala i řidičský průkaz.

Ministr a nejvyšší státní zástupkyně potrestali odvoláním z funkce Kačírka za to, že s kontroverzním verdiktem své podřízené nic neudělal.

„Kdyby se na mě Provazníková obrátila s žádostí o radu, tak bych její verdikt rozhodně nepustil. Jenže tak rozhodla hned první den po mém návratu z dovolené v Itálii. Neměl jsem možnost do toho případu zasáhnout, byl jsem pryč. Navíc nespadal ani do mé pracovní aprobace,“ hájí se Kačírek. A svým odvoláním je naprosto „konsternován“.

Nespravedlnost!

„Mohl bych se bránit, je to právně možné. Ale neudělám to. Jen bych si přivodil další problémy,“ dodal potrestaný státní zástupce Kačírek. Od svého sesazení z poštu šéfa ústeckoorlické prokuratury dělá řadového státního zástupce.

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká podala ministru Jiřímu Pospíšilovi návrh na odvolání Kačírka už 20. dubna. Ten s tím souhlasil a odvolání podepsal 11. května.

„Pochybení okresního státního zástupce je spatřováno v nedostatcích řídící činnosti, neboť adekvátním způsobem nereagoval na nezákonné a nedůvodné rozhodnutí jemu podřízené státní zástupkyně,“ uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství v Brně Jiří Bigas.

Samotná Vesecká označila svolení Provazníkové k mimosoudnímu vyrovnání za „nezákonné“.