Po prezidentských volbách jsem se utěšoval tím, že vhledem k omezeným pravomocem prezidenta republiky toho Miloš Zeman nebude mít moc co zkazit.
Jistě jsem se asi nejvíce obával poškození jména České republiky v zahraničí, jeho „africké" angličtiny, pár alkoholových skandálů a posílení strany SPOZ.

Mýlil jsem se!

Musím uznat, že jsem se mýlil a podcenil schopnosti Miloše Zemana. Už během kampaně zde byly indicie, že se jedná o člověka se silnou fixací na minulost (Aligátor, teletext, staří přátelé), který chce navázat na to, co před deseti lety opustil. Toto by mohlo být jeho značným handicapem, ale vzhledem k tomu, že volby vyhrál, bude to handicap nás všech. Dvakrát nevstoupíš do stejné řeky, a kdo se o to pokoušel, většinou dopadl špatně. Celý svět prochází řadou turbulencí a vrcholoví politici by měli držet krok. V opačném případě nám hrozí ztráta kontaktu, konkurenceschopnosti a izolace. To by v současné ekonomické situaci mohlo mít závažné důsledky.
Další výraznou hrozbou je volání mas po vládě silné ruky, která vše zařídí a dále je netřeba znát detailů.

V roli spasitele

Již během kampaně se Zeman pasoval do role jakéhosi vůdce a spasitele. Například jeho věta: „Já se vrátím a se mnou přijde i zákon," nám měla cosi naznačit. Jakákoliv ztráta důvěry v demokracii a její principy vede mimo jiného k rezignaci občanů se na těchto principech podílet a zasahovat do věcí veřejných. Vůdce už jsme vybrali, tak co po nás ještě chcete. To ve svém důsledku může vést ke snížení volební účasti, posílení nedemokratických stran.

Co se týká vlastního Zemanova plánu, tak mohl být asi takovýto: počkat si na vládní krizi nebo ji vyvolat, jmenovat vládu svých starých kamarádů a budoucích členů SPOZ, zajistit jim publicitu a známost, realizovat svoje záměry (Temelín, minimální mzda) a v řádných volbách vyhrát volby. Potom by se dal krásně využít synergický efekt parlament, senát a prezident a prosadit téměř cokoliv včetně změny ústavy. Jeho plán tedy využívá slabin demokracie, obecné naštvanosti lidí a touhy po vládě silné ruky. Kam nás to všechny dovede, lze jen spekulovat.

Je však jisté, že dopředu to nebude a bude to stát dost peněz.

Jan Němec, pardubický radní za TOP09