Václav Polák se plaví na říčních lodích téměř 40 let, nejdřív byl kapitánem mohutných nákladních plavidel, nyní velí výletní lodi Arnošt, která jezdí z Pardubic třeba do Kunětic. Ve službě nosí stylově námořnické tričko a kapitánskou čepici. V sezoně vyplouvá i několikrát za den.

„Kvůli manévrům tu mám položenou na okně fajku, když upadne, byl manévr špatný. Samozřejmě neplujeme, když duje silný vítr a je mlha. Začínal jsem v roce 1977. Vždycky jsem chtěl pracovat u vody," řekl kapitán.

Velín vzadu

Nákladní lodě mají velín vzadu, což je pro provoz na řece přehlednější. Na výletní loď, se kterou Polák jezdí od jejího počátku před patnácti lety, si musel delší dobu zvykat.

„Osobní lodě mají řízení vpředu, je to už nějaký čas móda. Polohu zádě si kontroluji podle zrcátek. Bylo by špatné, kdybychom zádí kvůli větru přepočítávali kameny na břehu," poznamenal kapitán.
Jako mladík Václav Polák vystudoval střední průmyslovou školu a poté absolvoval kurzy na řízení nákladní lodi. Trvaly tři roky, než směl poprvé vézt těžký náklad na lodi dlouhé 70 až 80 metrů. Plaví se bez nehody po celou dobu.

Do Hamburgu

„Vlastně jsme se dostali na vodu o rok dřív, tenkrát hledali kapitány do Chvaletic na dopravu uhlí. O rok nám tak učení pokrátili. Jezdili jsme maximálně do Hamburgu nebo Lübecku, dál nás nepustili," uvedl Václav Polák.

Kapitán výletní lodi je příznivec splavnění Labe u Přelouče na Pardubicku, které dlouhodobě bojkotují ochránci přírody, protože je podle nich zbytečně drahé a zároveň poškodí lokality s vzácnými živočišnými druhy.
„Pokud chceme být hospodáři, tak se musíme naučit zase víc využívat železnici a lodní dopravu," myslí si kapitán lodi Arnošt.

Loď Arnošt
Osobní motorová loď Arnošt z Pardubic byla vyrobena v roce 2001 a po 10 letech provozu prošla modernizací. V roce 2011 se původní provozovatel (Pardubická plavební) a Dopravní podnik města Pardubic dohodli na tom, že dopravní podnik Arnošta z Pardubic zmodernizuje a na základě smluvního vztahu bude tuto výletní loď provozovat. Na lodi je možné se svézt do Junětic, Brozan či Srnojed.