Kapři oproti loňskému roku nepodražili, prodejci v pardubických ulicích si za kilogram účtují od 77 korun. Zájem o kapra je podle obchodníků stabilní, většina Čechů prý lpí na tradicích a říká: „Kapr je kapr.“

Najdou se ale i tací, kteří na štědrovečerním stole rádi vidí vedle bramborového salátu vepřový řízek, vinnou klobásu, případně i rybu – ale úplně jinou než kapra, který jim připadá „blátivý“. V posledních pěti letech roste v předvánočním čase zájem o lososa, pangasia (sumečka), tuňákové filety, halibuta i pražmu královskou. „Lososové filety je možné koupit za 350 korun, pangasia za 220 korun,“ přiblížila cenové relace Eva Karasová, tisková mluvčí jednoho z obchodních řetězců, který má svůj market i v centru Pardubic. Zejména o sumečkovi kulináři v posledních letech hodně mluví, výborně prý chutná zejména dušený nebo upečený jen s kmínem, pepřem a solí.

Strávníci, kteří se nepovažují za vyslovené labužníky, se možná spokojí s mraženými rybami – bývají levnější. To pak vyjde půl kilogramu pangasia asi na padesát korun.

Ryby by měly být v kádích u obchodních domů na prodej ještě dopoledne na Štědrý den. Na kilogram výběrového kapra – tedy úlovek s váhou přes 2,5 kg – si zákazníci musí v peněženkách připravit kolem 92 korun. Kapr první třídy, tedy vážící do 2,5 kg, přijde na již zmiňovaných 77 korun za kilogram.

Další příplatky si prodejci obvykle účtují za vykuchání, zbavení šupin, odploutvení. Zabití bývá zdarma.
Pardubáci, kteří chtějí na vánočním stole čerstvého kapra, se musejí vypravit ke kádím, nebo s prutem k rybníku. To obyvatelé Prahy si už mohou kapříka objednat prostřednictvím internetu. Donáška je až do domu. Za patnáct hodin od objednání může kapr v požadovaném stavu ležet v zákazníkově kuchyni.

Pokud chcete zakoupené rybě v rámci vánočního rituálu darovat život tím, že ji vypustíte do řeky nebo jiné přírodní vody, nedělejte to.
Odborníci tvrdí, že ji s velkou pravděpodobností čeká dlouhé umírání. Její organismus je oslabený, protože dlouho před tím, než se dostane do prodeje, už nepřijímá potravu.

Tento obřad je lepší si odbýt dříve, už na podzim při výlovu rybníků. Když si na hrázi koupíte rybu a záhy ji vypustíte zpět do vody, má na přežití mnohem větší šanci.