V nemocnici zbývá ještě otestovat přibližně 70 zaměstnanců kardiologie – tedy ještě polovinu z celkového počtu. Množství nakažených zdravotníků se za včerejšek zvýšilo o 11. Pardubická kardiologie pozastaví svou činnost do pondělí. Péči o akutní pacienty po dohodě převezme hradecká fakultní nemocnice. Pozitivního lékaře pak hlásí i Chrudimská nemocnice, pacienti tak musí do karantény.

Nákaza na pardubické kardiologii vypukla v pondělí. V úterý, kdy o ní nemocnice informovala, bylo už nemocných deset zdravotníků, z toho jeden lékař. Po probíhajícím masivním testování celého oddělení se 150 zaměstnanci se už nákaza prokázala u dalších 11 zdravotníků, z toho dvou lékařů.

Vedle toho se nakazili také pacienti. V úterý jich bylo osm, další den přibyl další, i u nich se dojíždí masivní testování. Kolik jich je nakažených nyní, zatím není známo.

Ilustrační foto
Zaměstnance kontroluje při vstupu termokamera

Otestovaná je polovina

„Negativní výsledky testovaných pacientů je třeba ověřit znovu po pěti a čtrnácti dnech, ve čtvrtek tak začalo druhé kolo testování. Už byla protestována i polovina zaměstnanců, od čtvrtka jsou testováni podruhé,“ uvedla mluvčí Nemocnic Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Všichni zdravotníci mají podle ní lehčí průběh onemocnění covid-19 a jsou v domácí izolaci.

Pardubická kardiologie kvůli masivní nákaze pozastaví svou činnost do pondělí. Péči o akutní pacienty převezme hradecká fakultní nemocnice. Pacienti, kteří nebudou potřebovat specializovanou péči, se do úterý, kdy kardiologie opět otevře, přesunou na pardubickou internu. Kardiologická ambulance bude fungovat v nezměněném režimu.

Panují obavy i o zavlečení nákazy do dalších nemocnic v Pardubickém kraji. Hygiena proto zjišťuje kontakty pacientů s covidem. Zdravotníci v pardubické nemocnici si už před časem stěžovali na nedostatek ochranných pomůcek

Nakažený je také lékař v Chrudimi

Pozitivního lékaře pak hlásí i Chrudimská nemocnice. Tam se proto aktuálně řeší přesun pacientů v karanténě. „Pro zajištění chodu a příjmu nových pacientů je potřeba mít připravený takový prostor, v němž nebudou do kontaktu přicházet nově příchozí pacienti s těmi, kteří jsou v karanténě,“ dodala mluvčí NPK Kateřina Semrádová.

Lada Součková, redaktorka Pardubického Deníku.
KOMENTÁŘ: Nekašlejte na ostatní, už nikdy