Od podzimu by s kartami Dopravního podniku města Pardubic mohly platit děti dvou základních škol. Pardubické karty v nich budou zapojeny do stravovacího systému školních jídelen.

Dopravní podnik spolu s městem připravuje projekt, v němž by bylo možné rozšířit působnost čipových karet i mimo dopravní systém.

Jedním z prvních kroků je jednání se základními školami Staňkova a Polabiny I. Ředitelé škol se v minulých dnech poprvé sešli s dopravním podnikem i zástupci z města, aby se domluvili, jaké mají představy a záměry o dalších funkcích Pardubické karty.

„Možností je velká spousta. Karta se dá použít pro stravovací systém, pro identifikaci jako virtuální třídní kniha, ke vstupům do jednotlivých pavilonů školy nebo do tělocvičen,“ vysvětluje alternativy širokého použití karty ředitel pardubického dopravního podniku Tomáš Pelikán.

Pokud by karta registrovala příchod dítěte do školy, rodiče by se ihned dozvěděli, kdyby jejich dítě nedorazilo.

„U nás by karta měla platit zatím jen na obědy,“ konstatoval Radek Hejný, ředitel Základní školy Polabiny I.

Ve škole se bude přes prázdniny připravovat počítačový software, aby bylo použití karet na úhradu obědů možné. „Před uvedením do provozu dostanou děti karty zdarma,“ doplnil Radek Hejný.

S kartou i v Hradci

Dalším připravovaným projektem je propojení městské dopravy v Pardubicích a Hradci Králové. Už od září by mohlo být elektronické jízdné na Pardubické kartě uznáváno i v královéhradeckém dopravním systému.

Během roku 2008 by se pomocí Pardubické karty mělo ve městě platit i parkovné.

Podle ředitele dopravního podniku Tomáše Pelikána by mohli lidé čipovou kartu v budoucnu používat též ke vstupu na kulturní, společenské nebo sportovní akce.