Nová krajská nemocnice by mohla vzniknout v blízkosti uvažovaného jihovýchodního obchvatu Pardubic. Na úterním kulatém stolu, který pořádal Nadační fond Naše nemocnice, to řekl pardubický primátor Martin Charvát. „Lokalita pod Pardubičkami, ovšem mimo Červeňák, je z mého pohledu ideální," nechal se slyšet pardubický primátor.

„Když má dnes město otevřený a rozpracovaný územní plán, je právě teď vhodná doba naplánovat novou rozvojovou lokalitu pro novou krajskou nemocnici," uvedl Martin Charvát.

Město je podle něj připraveno na hledání nového místa. „Odborníci by měli posoudit, jestli je toto území schopno unést takovou zátěž," podotkl primátor.

KRAJ ZATÍM V ROLI POZOROVATELE

„Myslím, že stávající areál nemocnice je investičně vytěžený a území směrem k areálu bývalé Tesly
v Kyjevské se kraj, který je zřizovatelem nemocnice, historicky vzdal," vyjádřil se první muž Pardubic.

Jestli však tento krok současného vedení krajského města najde pochopení také u stávajících krajských představitelů, je otázkou.

Zatím to tak úplně nevypadá. Myšlenku vybudování nové krajské nemocnice totiž už několikrát velmi ostře odmítl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. První náměstek hejtmana Roman Línek, zodpovědný za oblast zdravotnictví, se z včerejšího kulatého stolu omluvil. Dorazil na něj vedoucí odboru zdravotnictví Krajského úřadu Pardubického kraje Miroslav Gregor.

Ten však neměl mandát do diskuze zasahovat a byl pouze v roli pasivního pozorovatele.

„Nechápu, proč představitelé kraje zatím nemají moc chuť o nové krajské nemocnici diskutovat," podivoval se šéf krajské záchranky Pavel Svoboda.

„STÁVAJÍCÍ SYSTÉM 
SMĚŘUJE KE KOLAPSU"

„Novou moderní nemocnici kraj v horizontu deseti až dvaceti let potřebuje. Stávající systém směřuje ke kolapsu a nedrží krok s medicínou třetího tisíciletí," prohlásil Pavel Svoboda.

„Město Pardubice deklaruje, že chce v dlouhodobém horizontu novou nemocnici a kvalitní zdravotní péči. Na druhou stranu jsme si vědomi toho, že je to 
v kompetenci kraje a ten si musí určit své priority," sdělil primátor Pardubic.

Nová nemocnice podle něj nemusí být žádným megalomanským projektem, jak se někteří kritici tohoto záměru domnívají.

„Není nutné, aby šlo o nějakou složitou stavbu za miliardy korun. Inspirovat bychom se mohli například ve slovenských Michalovcích, kde se buduje nemocnice za 34 milionů eur. To by mohlo být v případě Pardubic podobné," přemítal Martin Charvát.

KDE SEHNAT NA NOVOU NEMOCNICI PENÍZE?

A kde by se na novou nemocnici daly sehnat peníze?

„Rádi bychom vyzvali 
k podpoře našeho záměru i subjekty, které se nyní podílejí na chodu krajské nemocnice. Rozhodně to ale není tak, že bychom měli 
v úmyslu privatizovat krajské zdravotnictví. Navíc většina lukrativních oborů už je dnes stejně v soukromých rukách," shrnul jeden ze zakládajících členů Nadačního fondu Naše nemocnice Vítězslav Novohradský. „Vizi nové krajské nemocnice bychom chtěli do reálné podoby dostat 
v horizontu deseti až patnácti let," doplnil Vítězslav Novohradský.